Már itthon a Lexus NX, mutatjuk hol találkozhatsz vele!

Fizetett hirdetés

Megnézheted, beleülhetsz, de még nem vezetheted: befutott az első új Lexus NX a Lexus Pesthez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén második generációjába lépett a Lexus Európában legnépszerűbb modellje, az NX szabadidő-autó, öntöltő mellett már plug-in hybrid is van belőle, az újdonság december 7-ig a Lexus Pestnél tekinthető meg.

A nyáron épp a Lexus Pest (by Schiller Autó Család) ügyfélrendezvényén találkozhattunk először az Európában és hazánkban is a legnagyobb példányszámban eladott Lexusnak számító NX második generációjával. Teljesen új modellről van szó, ami 2 centivel hosszabb és szélesebb elődjénél, 3 centivel nagyobb tengelytávolságú és első nyomtávú, hátsó nyomtávja pedig 5,9 centivel nőtt. Bár a forma erősen emlékeztet a korábbira, az új NX még inkább "egy tömbből faragott" és érezhetően tágasabb lett. Meg persze sokkal sportosabb.
Hirdetés
Nem csupán belepakolták a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid 306 lóerős, itt 6,3 másodperces 0-100 km/órás sprintet és a 18,1 kWh kapacitású akkumulátorral 64 kilométernyi elektromos üzemet tudó, így 1 l/100 km körüli vegyes fogyasztású hajtásláncát, hanem a márka Shimoyama tesztpályáján profi versenyzők közreműködésével finomhangolták az újdonságot. Ennek megfelelően sokkal sportosabban vezethető, mint mondjuk a RAV4, vagy mint azt várnánk a méretétől és a tömegétől. Nem kevésbé különleges az új NX beltere, itt debütált a Lexus legújabb, Tazuna beltér-építési filozófiája. A "kéz a kormánykeréken, szemek az úton" szlogen jegyében hatalmas és a lehető legtöbb információt megjelenítő head-up display-t kapott az NX, középkonzolján pedig már alapáron is egy 9,8 colos, a magasabb felszereltségeknél pedig 14 colos érintőkijelzőt hord. Utóbbi pont akkora méretű, amekkora laptopon dolgozok nap, mint nap. Eltűnt viszont a "tapipad", aminek lehet, hogy sokan örülnek, de találkoztam már olyan emberrel is, aki nem, hiszen azt szokta meg. Az viszont biztos, hogy az új érintőpanel (az elképesztően szép felbontású érintőkijelző) közelebb van a kormánykerékhez, így ez a megoldás is a vezetés biztonságát szolgálja, ahogyan persze a legmodernebb sofőrsegédek is, amelyek közül kiemelendő az automatikus sávváltás. A beltér nem csak filozófiájával, összes részletével is új: az ajtókat belülről is gombnyomásra nyithatjuk, már ha a hottérfigyelő nem blokkolja a nyitást. Nyugalom, az autóban ragadni nem fogunk, hiszen vésznyitó is van, ha az igényes ajtónyitót nem befelé nyomjuk, hanem normál kilincs módjára kifelé húzzuk, akkor mindenképp nyit. Ráadásul úgy helyezték el, hogy a mechanikus nyitáskor szinte önkéntelenül hátra is pillantunk. Naná, hogy vezeték nélkül is megy az Apple CarPlay és az Android Auto, de a gyári navigáció is online kapcsolatos, és nem mellesleg hangvezérléssel is irányítható. A "Szia Lexus" (vagy egyéb, tetszőlegesen beállítható) parancsszóra magyarul kérdez vissza a rendszer, hiszen beszéli a nyelvünket. A klíma praktikus módon kapott - kifejezetten jó tapintású, szépen cizellált - körkapcsolókat is, az NX bár nagyon modern, láthatóan úgy tervezték meg, hogy ne nagyon kelljen kiismerni, ha beleülünk, rögtön minden magától értetődő.
Hirdetés
Ráadásul most gyakorlatilag bárki beleülhet! Bár az első ügyfélautók legjobb esetben is csak február végén, inkább március elején érkeznek az országba, egy előszériás, még nem vezethető, de a véglegeshez közeli, tapintható példány már van belőle, ami december 4-7. között a Schiller Autó Család által létrehozott Lexus Pest szalonban (1044 Budapest, Váci út 119., az új Schiller Autó Család leginkább exkluzív autószalonjában) megtekinthető, tapintható, ízlelgethető. A még nem vezethető, de infotainment rendszerével például teljesen megismerhető példány ugyan nem a konnektorról is tölthető, 306 lóerős NX 450h, hanem "csak" a 244 lóerős rendszerteljesítményű, 7,3 másodperces 100 km/órára gyorsulásával és hasonlóképp 200 km/órában limitált végsebességével azért hasonlóan dinamikus 350h változat, de jelen esetben ez szinte mindegy, vagy talán még előnyösebb is. Az eladások zömét ugyanis a 350h-tól várják, hiszen míg a zöld rendszámos 450h (a már elég gazdag Prestige ellátmánnyal) 22,59 millió forintról startol (amivel a prémium plug-in hybridek között gyakorlatilag a legolcsóbb), a 350h Elegance Pure alapverziójával 14,99 millióról, a kiállított (szinte csúcs) Luxury kivitellel 21,79 millióról. Nem is meglepő, hogy minden eddiginél jobb eladásokat hoz a Lexus: az idei évben rekordot döntve már novemberben eladták az ezredik autót, egészen pontosan Pomázi Fanni, a Lexus Pest értékesítési tanácsadója adta el. Ahhoz képest egyébként, hogy a Lexus Pest 3 hónapja nyílt, ők is elég jól állnak: már idén meglesz náluk is a 100 példány feletti eladás, ami mondjuk nem is meglepő a legújabb Lexus dizájn szerinti, megnyerő szalonban. De azért tegyük hozzá, nyilván az autók tudása is kell hozzá. Ha te is megnéznéd az új NX-et a Lexus Pestnél, jelentkezz be a lexus.informacio@schiller.hu címre küldött levéllel és persze siess, mert most csak december 7-ig van rá mód, utána bő negyed évet várni kell, amíg megérkezik a bemutatópéldányuk. Aki most rendel, 4-6 hónap szállítási idővel számíthat egy saját konfiguráció esetén, de talán még egy-egy készletes autó is elcsíphető.
Hirdetés
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.12.05. at 14:00
  Permalink

  Örömteli, hogy 1000 feletti eladási számot produkált itthon a Lexus! Nem is tudom volt e ilyen eddig.

  Egyre több ember jön rá, hogy a német prémiumokon túl is van élet… egy sokkal jobb élet.

  • 2021.12.08. at 12:20
   Permalink

   Valójában a német prémiumok is ekkora (+20-30%) mértékben növelték az eladásaikat, ha nem nagyobban. Ez normális abból a szempontból, hogy minden gyártó a magasabb haszonkulcsú típusok felé tolta a gyártást – kevesebb Volkswagen és Toyota, több Audi és Lexus. A nagy nyertes az Alfa Romeo lehet, mert elkezdtek ha nem is jó, de nem annyira nagyon megalázóan alacsony számokban fogyni az autóik (ha csak ki nem derül, hogy csaltak a számokkal).

   • 2021.12.09. at 10:01
    Permalink

    Carsalesbasen mínuszban van tavalyhoz képest az Alfa Romeo. Európáról beszélek. Nem látom, hogy nyertes lenne… Magyarországon viszont tényleg jobban fogy az Alfa, ha számít, hogy kb 300 környékén vannak ha jól emlékszem. Volt olyan év, amikor a 80 se volt meg.

Vélemény, hozzászólás?