Már négyszázadik autójánál tart a (fél)őrült angol!

"Nem ittam, nem csajoztam, autókat vettem. Sokat."

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

1959-ben szerezte meg a jogosítványt, és 1960-ban vásárolta élete első autóját. Innentől kezdve Paul Riddick átlagosan másfél havonta cserélgette a kocsijait.


Az angliai Shefford, Bedforshire-ben élő, 67 éves Paul Riddick teljesen hétköznapi embernek tűnik. Házasságban él, felesége Glen, akivel két gyermeket neveltek fel - Lisa már 44, Ian 42 esztendős. A ház garázsában jelenleg két kisebb Peugeot parkol, egy 107-es és egy 308-as - ebben sincs semmi különös, hiszen manapság Magyarországon sem ritka, hogy családon belül több gépkocsi van használatban -, és még az sem ad okot fejtörésre, hogy Mr. Riddick az elmúlt három évben két Renault típussal is rendelkezett, konkrétan egy Scénic és egy Laguna volt a nevén. Mitől csodabogár tehát ez a megőszült, nyugdíjas férfi?

Nem ittam, nem csajoztam, mintaférj voltam. Csak az autók csavarták el a fejem, azoknak soha nem tudtam ellenállni...


Paul 1959-ben szerezte meg a jogosítványát, és már 1960-ban megvette élete első autóját, egy Austin A40-est. Roppant büszke volt rá, mint elmondta, anno csak neki volt az utcában kocsija, de őt nem elégítette ki az Austin, amit ugyanabban az évben lecserélt egy kék Ford Cortinára. És itt kezdődtek a bajok. A fiú rájött, hogy módfelett izgalomba hozzák az újonnan bemutatott modellek, amiket azonnal birtokolni is akart. Némi örömet jelentett az ürömben, hogy az exkluzív és méregdrága sport-, illetve luxusautók hidegen hagyták, ő csak a hétköznapi, elérhető árú autókra gerjedt, de azokra őrületesen. Elindult a lavina. Paul Riddick egymás után cserélgette a kocsijait, olykor szédítő tempóban: az esküvőjére például 1962-es Ford Zephyr vitte, de a nászútra már Cortinával ment az ifjú pár. Megesett, hogy egy héten négy kocsija volt, de arra mindig ügyelt, hogy ne hivalkodjon feleslegesen. Daimlert csak egyszer vásárolt, de gyorsan túladott rajta, mert "fejesnek" hitték, és azt nem szerette. Kedvenc márkája a Ford, bár úgy tűnik, nyugdíjas korára a Peugeot is közel került a szívéhez.

2008-ban mentem nyugdíjba, és akkor elhatároztam, hogy visszaveszek a tempóból. Túl vagyok a 400. autómon, ideje lassítani, ezért évente már csak egy kocsivásárlást tervezek. Remélem, ennek a feleségem is örül, bár nem lehetett oka mellettem különösebb panaszra, nem ittam, nem csajoztam, mintaférj voltam. Csak az autók csavarták el a fejem, azoknak nem tudtam ellenállni. - jellemezte magát Paul Riddick. Jelenleg két Peugeot a házi flotta tagja, de már kinéztem az 508-ast, és erősen gondolkodom a becserélésükön. - folytatta, majd hozzátette, hogy minden idők kedvencei azért a Fordok maradtak nála. Imádtam az 1964-es, 1,5 literes motorral hajtott Ford Corsairt, és lenyűgözött az 1983-as Sierra 2.8i 4x4 is, amely szinte ragadt az úthoz. Igen, ezeket soha nem felejtem, akárcsak az első Range Rovert, amelyet gyerekjáték volt irányítani a szervokormánnyal.
(fotók: SWNS.com)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 18:38
  Permalink

  Tetszik a cikk, én sajnos pontosan ilyen vagyok, voltam, hajszál pontosan már nem számoltam de hasonló mennyiségü autóm és 99%-ban BMW egyhengeres motorkerépárjaim voltak.
  Tehát megértem az embert, én sem ittam, dohányoztam, no csajozni azt igen de amikor házas voltam vagy stabil kapcsolat akkor az csak arra az egyre esett, így aztán volt 3 házasság, élettárs is kb 8-10 körül!
  Ja 57 éves leszek hamarossan!!
  Jelenleg 16 db motorom van és kb 13 autóm!! :-))
  Ja és egy technikai kis házi múzeumom, szóval még további műszaki berendezések!!! 🙂
  Vagyunk szerintem sokan ilyenek!
  Ja a Bentlire visszatérve 1978-ban volt egy 4 éves BMW 520 meseszép autóm, a Röppentyű utcai Merkur használt autó telepen vettem, az ELZET igazgató szolgálati autója volt, na azzal voltam úgy hogy muszály volt gyorsan eladni mert nagyon szemet szúrt az embereknek aztán kicsit nem volt kellemes!!
  Üdv mindenkinek SJ.

 • 2017.10.31. at 18:38
  Permalink

  Nem semmi… korombeli a figura, de osztanom kell százzal az autói mennyiségét, hogy partiban legyek vele 🙂 Hibbant angol, de ha megtehette, miért ne?

Vélemény, hozzászólás?