Már olcsóbb a kőolaj, mint a sör – legalábbis Kanadában

Egy kanadai kőolajfajta ára a mélybe zuhant, olcsóbb, mint a sör

A csökkenő kereslet miatt óriásit zuhantak az olajárak. Kanadában drámai az esés.

Egy korsó minőségi sört öt dollárért kapsz meg Kanadában, ám a WCS olajfajta ára 4,18 dollárra esett. Döbbenetes adatok ezek főleg, hogy a korsó az körülbelül fél litert jelent, az olajat pedig hordónként mérik. Márpedig egy hordó az körülbelül 160 litert jelent. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a WCS (Western Canada Select) olaj nem olyan jó minőségű, mint például a WTI, amelynek árváltozását mi is megérezzük a hazai kutakon. A WCS savasabb, más állagú olaj, mint a prémium fajták, a CNBC riportjában úgy jellemezték, hogy ha a jó minőségű olaj a víznek felelne meg, akkor a WCS a juharszirup lenne hozzá képest.
Hirdetés
A kanadai olaj árzuhanása is nagyban a kínai piac lezárásának következménye, hiszen Kínán keresztül jutna el Ázsia más részeire is az olaj. A Mexikói-öbölhöz pedig szintén nem küldhetik, mert lassan megtelnek a tárolók, annyi az eladatlan olaj, ráadásul az árat is megemelné, úgy pedig egyáltalán nem versenyképes a kanadai olaj más termékekkel. A CNBC emellett rávilágított arra is, hogy nem kizárólag a járvány okozza az olajár csökkenését. Oroszország és Szaúd-Arábia „olajháborúja”, a szándékos túltermelés szintén hozzájárul. Ennek eredményeként itthon is várható még további üzemanyagár-csökkenés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?