Már tízezer Toyota Mirai készült

A Toyota komolyan gondolja az üzemanyagcellás autók elterjesztését

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Most már a Toyota Mirai a világ legnagyobb példányszámban gyártott üzemanyagcellás járműve.

Négy és fél év alatt gyártott tízezer darabot a Toyota a hidrogénhajtású Mirai modellből, ám a tervek szerint a következő tízezer darab már hamarabb készül el. Japánban 2014 decemberétől, az Egyesült Államokban 2015 augusztusától lehetett megrendelni az autót, az európai értékesítés pedig 2016-ban vette kezdetét. A márka hazai piacán a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a Mirai érkezését, hiszen néhány nap alatt több megrendelést adtak le az autóra, mint ahány darabbal a Toyota 2015 végéig számolt, így villámgyorsan egyéves várólista alakult ki az autóra.
Hirdetés
A gyártás második évében 2000 Mirai készült Motomachiban, 2017-ben pedig elérték a jelenleg is érvényes 3000 darabos éves termelési ütemet. Ez azonban a második generációs Mirai színre lépésével radikálisan meg fog változni: a

következő évtizedben évente már 30 000 darab üzemanyagcellás jármű gyártását tervezi a Toyota.

A tízszeres szorzó természetesen nem csupán a Mirainak lesz köszönhető, ugyanis új üzemanyagcellás típusok is érkeznek majd a piacra. Emiatt jövőre megnövelik a honshai üzemanyagcella-gyártó üzem termelési kapacitását, illetve kibővítik a shimoyamai hidrogéntartály-gyárat is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?