Más márkák villanyautóit is tölthetik a Tesla Superchargerek

Hollandiában 10 Tesla-töltőre hamarosan bárki, bármilyen villanyautóval felcsatlakozhat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Indul a más márkák számára is elérhető Tesla Superchargerek tesztüzeme Hollandiában, Elon Musk azt reméli, hogy ezzel a villanyautózás további elterjedését segítheti elő.

Sokszor példaértékű a Tesla töltőhálózata a villanyautós vitában, ám ezek a töltők kizárólag az Elon Musk cége által gyártott autókkal kompatibilisek. Ez a tény azonban Hollandia 10 Tesla Supercharger állomására már nem igaz: az eszközök felkészültek más járművek fogadására, indul a tesztüzem. A Tesla mobilalkalmazására (legalább 4.2.3. verzióra) szükségük lesz a más járművel próbálkozóknak, ahol innentől megjelenik majd a "Charge Your Non-Tesla" opció is, ami a legközelebbi bárki által használható töltőhöz navigál. Elon Musk állítása szerint a nyitás célja a villanyautók további népszerűsítése, az elterjedés megkönnyítése: ezt a Tesla mindig szem előtt tartotta, ezért állítólag már a legelső Supercharger telepítésekor is figyeltek erre a lehetőségre.
Hirdetés
Nem meglepő, hogy Európában tesztel a cég, a tengeren túl ugyanis sokkal bonyolultabb lenne a folyamat, a több mint 6400 töltő ugyanis ott nem ugyanazzal a csatlakozóval rendelkezik, a Tesla saját szabadalmát használja. Európában azért szerencsés a helyzet, mert jogszabály kötelezi a gyártókat arra, hogy a standardizált csatlakozókra hagyatkozzanak. Ennek ellenére kint sem lenne lehetetlen megoldani a problémát, csak egy átalakítóra van szükség, és már mehetne is a töltés ugyanúgy, mint Hollandiában. Már persze csak akkor, ha a holland teszt sikerrel zárul, aztán szépen lassan egész Európában bizonyít az új rendszer. Annyit már tudni, hogy Norvégia lesz a következő európai ország, ahol - ha van értelme - a Tesla Superchargerei más gyártók járműveivel is kompatibilissé válhatnak. Ehhez a gyártó folyamatosan figyelni fogja a visszajelzéseket, nem csak a Tesla tulajoktól, hanem a más villanyautókat töltő felhasználóktól is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?