Matricát kapnak az államilag támogatott villanyautók is

"Klímabarát Magyarország" jelölést kapnak az akár 2,5 milliós támogatást élvező villanyautók

Sajtótájékoztatót tartott a június 15-én startolt, másfél nap alatt kifutott villanyautó-támogatás kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Sok érdekesség kiderült.

Júniusi slágertéma volt, hogy a 11 millió forintnál nem drágább villanyautók 2,5 millió forintos vásárlási támogatást kapnak, a 11-15 milliósok 500 ezer forintosat, míg a taxisok számára utóbbi (15 millió Ft) vételárig 55 százalékos a szerzési támogatás. Rekordidő alatt, mindössze 1,5 nap alatt kifutott a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keret, ám jó hír, hogy informálisan már több forrásból hallani azt, hogy a támogatást újra fogják nyitni, erre utal az a tény is, hogy a pályázatok benyújtása kapcsán június 16-án 12:00 órakor lezárt elektromobilitas.ifka.hu weboldal ismét lehetővé teszi az adatok rögzítését, ami által az újranyitáskor gyorsabban beadható lesz a pályázat. Sőt, már az ITM tegnapi sajtótájékoztatója is megerősítette a pletykát.
Hirdetés
Mint azt Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn az e-járművek vásárlását támogató pályázat sajtótájékoztatóján elmondta, "A klímavédelmet és a gazdaságfejlesztést együtt kell érvényre juttatni, a kettő egyszerre határozza meg a válságkezelés irányát". Az ITM májusban megjelent kiírását is azzal indokolta, hogy az elektromos autók terjedése a gazdasági és a környezetvédelmi szempontoknak egyaránt megfelel. A kiírás sikeres volt, az említett másfél nap alatt, azaz június 15-én reggel 8-tól 16-án délig 1721 kérelem érkezett.
Hirdetés

A pályázók fele magánszemély, és 96 százaléka 11 millió forint alatti, vagyis magasabb támogatásban részesülő járművet szeretne.

Kaderják Péter szerint az eredmény megfelel az ITM várakozásának, hiszen a pályázati feltételek is az olcsóbb autók térnyerését támogatták, hogy minél többen jussanak környezetkímélő autókhoz. Miként arról többszörösen beszámoltunk, a kiíráshoz a piac is igazodott, a kezdethez képest a kétszeresére nőtt a belföldi kínálatban 11 millió forint alatti típusok száma - lásd a végső összesítést itt. A döntésről jövő hétfőig értesítik a pályázókat, a támogatói okiratok várhatóan július 20-ig érkeznek meg az érintettekhez.
Hirdetés

Az ITM is megerősítette azt a pletykát, mely szerint várható a pályázat újranyitása. Mérlegelik a 5 milliárd forintos keret emelését, és támogatni tervezik az elektromos hajtású kerékpárok vásárlását, valamint a közösségi közlekedés zöldítését - ismertette Kaderják Péter. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a rendezvény alkalmából üdvözölte, hogy a pályázat sikere felülmúlta a várakozásokat. Ennél is jelentősebb eredménynek tartja ugyanakkor, hogy sok más kormányzati intézkedés és pályázat támogatja a környezet védelmét. Megmutatta azt a matricát is, amelyet a nagycsaládos támogatásban részesült 7-9 üléses autókhoz hasonlóan kell majd az új szerzési támogatásban részesült autókra ragasztani. Míg a nagycsaládos autók "Családbarát Magyarország", az elektromosok "Klímabarát Magyarország" jelölést kapnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?