Még egy kis haladékot kapnak a lejárt műszakis autók

Mutatjuk, miként autózhatsz lejárt műszakival július 1. után is

Csaknem 2 évig futhattak hazánkban a lejárt műszakis autók a koronavírus miatti kedvezmények által, elvileg június végéig tehették volna, ám van egy kiskapu, amivel még egy kis nyújtást kapnak.

Miként arról többször írtunk már, a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet a lejárt műszakis autók számára is lehetővé tette a közlekedést, többszöri hosszabbítás után végül idén június 30-át jelölték meg végső határidőnek. Sokan odázták a műszaki vizsgát, pedig nem "feltétlen bölcs" dolog ellenőrizetlen autóval közlekedni. Végül a vizsgarendszerre hatalmas autómennyiség zúdult, így már e hó elején is nehéz volt júniusi vizsgaidőpontot kapni, pedig a kreszvaltozas.hu írása szerint országszerte 1450 vizsgálóállomáson ellenőriztethető az autók műszaki állapota, magyarán hosszabbítható a műszaki vizsga.
Hirdetés
Most utolsó lehetőségként az azonnali időpontfoglalás a kiskapu ahhoz, hogy június 30. után is közlekedhessenek a lejárt műszakis autók. Ugyanis, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) felhívta rá a figyelmet, hogy bár július elsejétől a járványügyi veszélyhelyzet időszakában lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók a főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban, a rendeleti szintű előírások azonban megengedik, hogy az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb további harminc napig még jogszerűen használhassák gépkocsikat. Aki tehát júniusban bejelentkezik időszakos műszaki vizsgálatra, az annak idejéig szabadon közlekedhet a lejárt forgalmi engedélyű autóval - feltételezve azt, hogy megcsíp egy júliusi időpontot. Aki viszont ezt az utolsó utáni lehetőséget is elszalasztja, az már kizárólag a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezetheti autóját a lejárt érvényességű forgalmival.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?