Még ki sem jött, máris Le Mans-ra készül a BMW M8

Az M8-cal tér vissza hosszútávú versenyzésbe a BMW

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A bajorok nem kerülgetik a forró kását. Szinte a BMW M8 bemutatkozásával egy időben ereszthetik versenypályára annak Le Mans változatát.


Az év híreként robbant, hogy a BMW visszahozza a legendás 8-as sorozatot. Először egy koncepcióval ejtettek állakat, majd kiderült, hogy érkezik a vadított M8 is. A bajorokat azonban nem olyan fából faragták, hogy itt megálljanak. Ismét visszatérnek a hosszútávú versenyzés világába, így Le Mans-ba is. A BMW Blog már a hajtásról is írt, állításuk szerint a korábbi M6 GTLM 4,4 literes biturbó V8-át kaphatja az M8 GTE is, ami már bizonyította masszívságát és megbízhatóságát, így logikus döntésnek tűnik. Az autók felkészítéséről egykori DTM csapatuk, az MTEK gondoskodik, alapként pedig természetesen az utcai M8-at használták, aminek teljesítményadatai egyelőre ismeretlenek.
Nem vártak sokat a teszteléssel, nem sokkal a bejelentés után már el is készültek az első álcázott kémfotók a legfrissebb bajor versenyautóról, ahogy épp egy versenypályán köröz. Meglepően hosszú a tengelytáv és szélesen terpeszt, az M8 GTE magabiztos megjelenéséről hosszú orr, nagyobb légbeömlők és masszív szárny gondoskodik. „A 2017-es FIA WEC sorozat jelenleg is tart, azonban mi már a következő szezonra készülünk. Visszatérünk Le Mans-ba, hiszen a WEC fejlődése egyértelművé tette számunkra, hogy nagy jövő van a GT versenyzésben.” - írta közösségi oldalán a BMW Motorsport. Ez alapján egyértelmű, hogy elsősorban az Endurance Világbajnoksághoz szeretnének csatlakozni, ahol ma is igen népes gyári jelenlét van, hiszen ott versenyzik a Ford, a Ferrari, a Porsche és az Aston Martin is. Ehhez a sorhoz már tényleg csak a BMW hiányzik. Természetesen a teljesen más szabályrendszerrel dolgozó amerikai IMSA WeatherTech SportsCar bajnokságot is megcélozzák, amit viszont sokkal nagyobb nézőközönség követ.
Hirdetés

Egyébként a BMW utolsó GT versenyautója az M4 GT4, amit az M8-cal ellentétben nem gyári versenyprogramra, hanem privát csapatoknak szánnak. Utoljára 2011-ben versenyzett a legendás francia versenyen a BMW, akkor azzal a BMW M3 GT2-vel indultak a GTE Pro kategóriában, amiben magam is ültem a hazai DTM futam alatt. Az új M8 GTE debütálása már januárban várható a Daytonai 24 óráson.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?