Még tovább apadhatnak az üzemanyagárak

Újabb jelentős árcsökkenés várható a benzinnél és a gázolajnál is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak e héten 13 forinttal esett a benzin, 8-cal a gázolaj ára. A következő héten újabb mínuszok várhatók.

Az időjósok szerint még a hajnali órákban sem várhatók mínuszok a következő héten, az üzemanyagáraknál azonban annál inkább. Továbbra is esnek a nyersolajárak, s ennek következtében a finomított termékek árai is. Örülhetünk! Ugyanakkor ha azt nézzük, hogy a hazai (csupán harmadrészt a termelői árakon alapuló, amúgy árrésekből és adókból összeadódó) árak miként alakulnak, a jelentős árcsökkenések ellenére is csak részlegesen profitálunk a világpiaci árak zuhanásából. Míg ugyanis a nyersolaj ára ötéves mélypontjára kerülve 40%-kal (!) kedvezőbb most, mint volt szeptember elején, itthon az azóta bekövetkezett üzemanyagár-esés még a 20%-ot sem éri el (szeptember elején 420 forint volt egy liter 95-ös benzin, most 350).Míg e héten a MOL szerdán 9 forinttal csökkentette a benzin, 5-tel a gázolaj árát, s pénteken további 4, illetve 3 forintot ejtett még, a nemzetközi tőzsdéken még komolyabb változások történtek. A benzin ára 8,5, a gázolajé 6,7 százalékkal esett - dollárban kalkulálva. Forintunk a héten alig veszített erejéből, így azzal számolva is megmarad 8,4, illetve 6,6 százaléknyi mínusz.
Hirdetés
A fentiekből adódóan itthon is sanszosan folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. A most 350 forint átlagárú 95-ös a jövő hét közepétől 342-343 forint körüli átlagáron várható, sanszos, hogy a most jellemzően 370 forintos gázolaj is 365 forint környékén megkapható lesz. Az olcsóbb kutaknál természetesen már most is elcsíphetjük az említett árakat, hiszen a töltőállomások közötti árverseny literenkénti 30-40 forintos eltéréseket szül az egyes kutak között.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?