Megalázta a Daciát a Suzuki

Fantasztikus új rekord a Pikes Peak futamon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nobuhiro Tajima elérte célját: nincs ember a Földön, aki nála gyorsabban, és a 10 perces álomhatáron belül tudja a Pikes Peak felfutóverseny 20 km-es távját megtenni.

A 2011-es Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) előtti időszak voltaképpen a Dacia versenyautójáról szólt. A franciák ügyesen csepegtették az információkat - mi is rendszeresen beszámoltunk a történésekről -, és bizony, benne volt a pakliban, hogy a Nissan GT-R felspécizett, 850 lóerős, V6-os motorjával repített ördögszekér mindenkit lenyom az Unlimited kategóriában, amely a PPIHC amolyan királykategóriája. Nos, nem így történt.
A Suzuki lassan nyugdíjas korba érő, ralipilótának sem utolsó sportvezetője, Nobuhiro Tajima nem véletlenül kapta a Monster, azaz a Szörny becenevet. Az apró termetű kis japán ember immáron két évtizede rendszeres résztvevője a legendás hegyi felfutóversenynek, és miután négy esztendeje, 2007-ben az övé lett az abszolút rekord, onnantól egyetlen cél lebegett a szeme előtt: bemenni a 10 perces álomhatár alá. Egyedileg épített, nyomokban az SX4 utcai modellre emlékeztető, hatalmas szárnyakkal ellátott gépeivel rendre próbálkozott, mindent meg is nyert, de a rekord elmaradt - eddig, mert 2011 végre meghozta a várva várt sikert!
Videón a történelmi pillanat: Nobuhiro "Monster" Tajima 2011-es PPIHC befutója

A Szörnynek igazi gépszörny dukált, a csővázas, egy tonnánál alig valamivel nehezebb szerkezetet 3,1 literes, 925 lóerős, V6-os biturbó erőforrás mozgatta, és a nyomaték természetesen 4x4 hajtással fogott talajt. Tajimát őszintén szólva nem érdekelte, mit akar a Dacia, sem a Rhys Millen vezette Hyundai, ő jött, látott és győzött, méghozzá űridővel, mert a 9:51.278 másnak aligha nevezhető. Hogy érezzük, ez mit is jelent, a Hyundai végül második lett 10:09.242-es idővel, a Dacia Dustert terelgető Jean Philippe Dayraut pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel a 10:17.707-es teljesítményével, ami azért nem olyan rossz ám.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?