Megdőlt a szlalomozás világrekordja

Egy 16 éves lány állította fel a Guinness Világrekordot egy Porsche 718 Spyderrel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Chloe Chambers, egy 16 éves amerikai gokart-versenyző 50 bóját került meg olyan gyorsan, mint a világon még soha senki - ráadásul egy teljesen utcai Porsche 718 Spyderrel.

"Könnyűnek tűnik, de igazából nem az" - nyilatkozta Chloe Chambers, aki augusztus 21-én szlalomozási Guinness Világrekordot állított fel egy Porsche 718 Spyderrel az USA-ban. 50 bóját került ki, melyek mindegyike 15,05 méterre helyezkedett el egymástól, mindössze 47,45 másodperc alatt. Az előző világrekordot még Kínában állították fel 2018-ban, Chloe arra az időre több mint fél másodpercet vert. A pályát, a bóják távolságát és az autó érintésmentes futását természetesen szigorúan ellenőrizték a Guinness Világrekord szervezet munkatársai, többek között drónnal is, melynek köszönhetően elkészülhetett az alábbi látványos videó is.
Hirdetés
Chloe már gyerekkora óta az autók világában él, édesapja egy Porsche 944 Turbóval versenyzett az autocross kategóriában, az ő nyomdokaiba lépve pedig a kislány is négy keréken kezdett sportolni. Nyolcéves korára regionális, tizenegy éves korára állami bajnok lett gokartban. Elmondása szerint szeret vezetni és élvezi a versenyzést, és azt, hogy a legjobb lehet valamiben. Fiatal kora ellenére számos versenyben ért már el szép eredményt, és nagyon várta, hogy a szlalomozásban is megmérettethesse magát. A sok szakember, a kamerák és az esemény súlya viszont nem zavarta, néhány bemelegítő kör után felvette a ritmust, hamar megszokta a gokarttól nagyobb autót.
Hirdetés
A Porsche a 718 Spyderrel támogatta Chloe rekordkísérletét, ami tökéletes választás volt. A 718 Boxster legerősebb verziójában szívó hathengeres boxermotor dolgozik, melynek teljesítménye 414 lóerő, amit egy hatsebességes kézi váltó visz át a hátsó kerekekre. A versenyzésre kihegyezett futómű nagyban segítette a fiatal hölgyet, a karosszéria 30 mm-rel alacsonyabban ül az alap Boxsterénél, a kerékösszetartást szélesebbre állították a jó kanyarvételhez, a tapadásról a Michelin Sport Cup 2 gumijai gondoskodtak (nem mellesleg ugyanezek a papucsok járnak az autóhoz, nem használtak külön gumit a rekordkísérlethez), illetve természetesen a Boxster középmotoros kialakítása, és így a tengelyek közti ideális súlyeloszlás is jól jött. Elsőre talán egyszerűnek tűnik a szlalomozás, pedig nem az: túl sok alulkormányzás miatt lecsúszik az autó az ideális ívről, és eltalálja a következő bóját; a túlkormányzás miatt viszont el kell venni a gázt. A világrekordhoz tehát meg kellett találni a középutat, ami a jelek szerint sikerült is:

szeptember 2-ára a hitelesítési eljárás lezajlott, azóta Chloe Chamberé és a Porsche 718 Spyderé a Guinness Világrekord az 50 bójás szlalomozásban.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?