Megdőlt a vontatók sebességi rekordja

Kamion 250-nel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ötszáz- és az ezerméteres állórajtos kamion sebességi rekordot is megdöntötte a svéd Boije Ovebrink 130 és 166 km/h fölé tornázva a rekordot, a célvonalon azonban már 250-nel repesztett.

Boije Ovebrink neve nem ismeretlen a gyors kamionokat kedvelők körében, hiszen a svéd úr már több ízben is döntött meg sebességi rekordot különböző vontatókkal. Most úgy gondolta, hogy 59. születésnapját egy újabb kísérlettel teszi emlékezetessé.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ötszáz és ezer méteren tart számon állórajtos sebességi rekordot. Ez alatt a táv alatt folyamatosan gyorsul a kamion, de nem az elért végsebesség számít, hanem hogy az adott távot milyen átlagsebességgel tette meg. E szerint Ovebrink az ötszáz méteren 130,862 km/h-s átlagsebességet ért el, míg ezer méteren 166,698-at. Mindkét eredményt még hitelesítenie kell az FIA-nak, amelyet a helyszíni megfigyelő jelentése alapján tesz meg.
Már a 160 feletti sebesség sem tűnik rossznak egy kamiontól, de azért ezt egy kis belepiszkálással, egy utcai vontatóval is el lehet érni. Sokkal beszédesebb Ovebrink 16 literes 2000 lóerős és 5000 Nm-es Volvo VN kamionjának végsebessége, ami a célvonalon elérte a 250-et.
„Csodálatos érzés” – mondta Boije Ovebrink a rekorddöntés után, aki a születésnapi partira meghívottakat is kivitte a pályára. „Ez volt a legjobb módja a születésnapom megünneplésének.”

A svéd azonban nem nagyon ülhet a babérjain, hiszen 2008-ban a cseh David Vrsecky már egyszer 170 km/h fölé tornázta az ezerméteres rekordot, de azt akkor az FIA nem hitelesítette. Mindenesetre jelzésértékű, hogy lehet még ennél is gyorsabban menni. Arról meg nem is beszélve, hogy Ovebrinknek jövőre, a hatvanadik születésnapjára is ki kell találnia valami nagy durranást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?