Megint drágul a benzin, még olcsóbb lesz a gázolaj

Felfelé megy a benzin, lefelé a dízel ára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A múlt héten már tapasztalt irányokba mozdulnak az üzemanyagárak e hét szerdán is: drágább lesz a benzin, olcsóbb a gázolaj.


Miután múlt héten kétszer is (összesen 6 forinttal) drágult a benzin, s pénteken 2 forinttal csökkent a gázolaj ára, szerdán tovább nő a két üzemanyagfajta közötti árkülönbség. Szerdán ugyanis 3 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti árát a MOL, ugyanakkor 6 forinttal mérsékli a gázolajét.

Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 395 forintra nő, a gázolajé pedig 370 forintra csökken. Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a benziné 2 forinttal nőtt, a gázolajé annyival csökkent, múlt szerdán 4 forinttal drágult a 95-ös.
Az MTI előző heti grafikonján is jól látható, még az év eleje óta tapasztalt drágulás ellenére is olcsóbban tankolhatunk mostanság, mint három évvel ezelőtt. Akkor amúgy a dollárban mért olajár a mostani mintegy kétszerese volt, ám a dollár a forinthoz mérten kevésbé volt erős Az MTI előző heti grafikonján is jól látható, még az év eleje óta tapasztalt drágulás ellenére is olcsóbban tankolhatunk mostanság, mint három évvel ezelőtt. Akkor amúgy a dollárban mért olajár a mostani mintegy kétszerese volt, ám a dollár a forinthoz mérten kevésbé volt erős

Tavaly szeptember és idén január között jelentős mértékben, mintegy 100 forinttal csökkentek az árak, azóta jelentősen emelkedtek ugyan, de az egykori, 2012-ben adódott csúcsáraknál most is jóval kedvezőbben tankolhatunk. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Hirdetés
Továbbra is igaz, hogy az egyes töltőállomások árai között nem ritka a litrenkénti akár 30-40 forintos eltérés. Leginkább autópályákon lehet - még a gázolaj esetén is - 400 forint feletti literárakkal találkozni, míg az olcsóbb helyeken ugyanaz a nafta már a szerdai mérséklés előtt is elcsíphető 370 forint alatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?