Megmentették az utolsó Saabot

Múzeumba kerül a legutolsó Saab

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Februárban még a Saab múzeum sorsa is kétséges volt, most azonban a márka rajongóinak köszönhetően egy újabb történelmi példánnyal, az utolsó 9-3-assal gazdagodhat a megmentett gyűjtemény.


Miután tavaly decemberben hosszú küzdelem után csődöt jelentett a Saab, s hivatalosan is megkezdődött felszámolása, januárban felreppent a hír, hogy még a gyári múzeumot is felszámolják, autóit is értékesítik. A gyűjtemény végül megmenekült, s a márka rajongói az utolsóként legyártott 9-3-asra is felfigyeltek, s az interneten keresztül gyűjtést rendeztek, hogy azt meg tudják vásárolni a múzeum számára.
A történelmi példány egy 9-3 Aero Griffin 180 lóerős TTiD4 turbódízel motorral, 6 fokozatú manuális váltóval, 17 colos alufelniken, hófehér színben, fekete színű bőr és szövet kombinációjú kárpitozással. Extraként elektrokróm tükör, elektromos ülésállítás, gyári riasztó és komfortzárás, kihangosító, esőszenzor, parkolóradar, pótkerék, karbonszálas műszerfalbetétek és 300 W-os, Bose Premium hangrendszer is került bele, így listaára 37 205 euróra nőtt. A rajongók tehát közel 11 millió forintot kellett összedobjanak.
Hirdetés
A már befejezett projekt weboldala szerint 689 adakozó - köztük a Svéd Saab klub, valamint több magyar rajongó - által összejött az összeg, s az autóra még némi - nem pontosított - kedvezményt is kaptak. A Trölhattan város Saab múzeumában kiállítandó utolsó példány mellett az összefogás táblája is látható lesz, rajta a nevekkel, akiknek köszönhető, hogy az utolsó példány nem tűnt el nyom nélkül, s került mondjuk egy bérautós cég flottájába.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 23:10
    Permalink

    Hová tűnt az a 70 db tisztán elektromos hajtású Saab 9.3-as kombi, amit legyártottak és 200 km-t tudtak megtenni egy töltéssel? Ez a legfontosabb kérdés a Saab-al kapcsolatban!

Vélemény, hozzászólás?