Megméretik magukat

Hét veterán Toyota a 7. Sechsämter Rallye-n

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autók az állástól nem lesznek jobbak! – tartják a bölcs veteránosok, és szerencsére ezt vallják többek között a német Celica-tulajdonosok is.


A németországi Toyota Classic Team összesen hét gyönyörű autóval áll rajthoz azon a veteránoknak rendezendő csillagtúrán, amelyre 88 csapat részvételével, hétvégén kerül sor német és cseh útvonalakon. A japán márkabarátok elsősorban a Celica sportkocsi 40. jubileumi évére fókuszálnak – nem lesz véletlen tehát a 2000 GT, a Modell TA 22, vagy a rali pályákról jól ismert, utcai változatban 204 lóerős Celica 4x4 Turbo jelenléte -, ettől függetlenül az 1973-as évjáratú Toyota 1000 és az öreg Land Cruiser sem maradhat ki a buliból. A 2000 GT igazi négykerekű ikon, a Toyota 1965-ben, Tokióban mutatta be ezt a mind formailag, mind műszakilag remekbe szabott kupét, amelynek gyártása 1967 és 1970 között folyt. A bő 300 darabos sorozat miatt a gyűjtők megbecsülik a fennmaradt példányokat, és a legtöbben csak olyan rendezvények miatt hozzák ki őket a garázsból, mint amilyen a Sechsämter Rallye. Az autót döntően a Toyota Crown Sedan kétliteres, soros hathengeres, 150 lóerős benzinmotorjával szerelték - ezt előtte a Yamaha mérnökei vették kezelésbe -, de néhány példányt 2,3 literes erőforrással láttak el. További érdekesség, hogy 1967-ben a 2000 GT megnyert egy 24 órás versenyt, rekordokat állított fel, és speciális nyitott változat épült egy James Bond film kellékeként, az You Only Live Twice részhez, amelyben Sean Connery játszotta a főszerepet. Jellemző a Toyota sportkocsijának kiválóságára, hogy a tekintélyes Road & Track magazin korának legélvezetesebb, legjobban vezethető autói közé sorolta a 2000 GT-t, és a Porsche 911-essel említette egy lapon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?