Megválik a visszapillantó tükröktől a Lexus

Kamerákra cseréli a tükröket a Lexus

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világon elsőként, külső visszapillantók nélkül forgalmaz személyautót a Lexus.


Évtizedek óta fel-felbukkantak a tanulmányautókon a külső visszapillantó tükröket helyettesítő kamerák, ám sorozatgyártásig egyik megoldás sem jutott el. Egészen mostanáig, ugyanis a Toyota lapot húzott a 19-re. Luxusmárkájánál hamarosan megjelennek a tükrök helyére szerelt kamerák. Egészen pontosan először az ES limuzinhoz rendelhető majd októbertől.
Hirdetés

Üröm az örömben, hogy egyelőre csak Japánban rendelhető majd ezzel a megoldással az autó, pedig a visszapillantó tükrök helyére épített apró kameraház kisebb légellenállást, így kevesebb fogyasztást eredményez, emellett a szélzaj is csökken a használatával. A rendszer egyébként pofonegyszerű. A tükrök helyén trónoló kamerák képei az utastérben az A-oszlop belső felületén elhelyezett ötcolos monitorokon jelennek meg. Az irányjelző aktiválásakor, illetve hátramenet használatakor megváltozik a látószög, lényegében holttérmentesen érzékelheti tehát az autót a vezetője. Érdemes még megemlíteni, hogy az Audi e-Tron is hasonló technikával gurul majd az utakra, ám a Toyota az októberi piacra dobással megelőzi a német márkát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?