Merre tartanak a gumiabroncsok? Megúszható lesz a gumicsere?

Fizetett hirdetés

Vajon meddig kell még kerekeket cserélni, lesz-e még levegő a jövő abroncsában? Mit hoz a jövő?

Kétségtelenül fejlődik a gumiabroncsok világa is, nézzük mi mindent hozhatnak nekünk a jövő gumiabroncsai, mi jellemzi a piacot manapság!

Aki most a gumishoz megy, ami természetesen erősen ajánlott, már amennyiben még nem kerültek fel az évszaknak megfelelő abroncsok, az leginkább a korábbi években látottakhoz mérten áremelkedést tapasztalhat. Ennek oka, hogy az abroncspiacra is begyűrűzött a kínálati hiány. Ennek persze megelőző tényezője volt az, hogy miután tavaly 20%-os keresletcsökkenést kellett elkönyveljenek a gyártók, az idei évre az abroncstermelést is visszafogták. Nem csak az utólagos abroncspiacon csökkent a kereslet, hanem a gyárak leállása miatt maguk az autógyártók is kevesebb gumiabroncsot rendeltek tavaly. Idén aztán indulna a piac, igény már van autóra és gumiabroncsra is, ám a kínálat véges, hiszen ahogyan az abroncsgyártók, úgy az ő beszállítóik is visszafogták a termelést, ami pedig van, azt a fokozódó kereslet miatt drágábban adják, s legbiztosabb vásárlóiknak adják el. Így tesznek a gumiabroncs-gyártók is, náluk a sor elején a legnagyobb kuncsaftnak számító autógyártók állnak.
Hirdetés
Az abroncspiacra az áremelkedésen túl egyéb módon is hat a jelenlegi kínálati hiány: ez is a négyévszakos abroncsok felé tereli az autósokat, így azok eladása mindennél jobban nő. Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) adati szerint bár a másodlagos piacon értékesített abroncsok száma lényegében változatlan volt az idei harmadik negyedévben (a tavalyival szinte egyező, a 2019-esél 2%-kal szerényebb), a négyévszakosok eladása a tavalyihoz mérten 20, a 2019-es számokhoz képest pedig 44%-kal nőtt, míg a téli gumik eladása 16%-kal csökkent. Jól látható már most is, hogy egyre több a négyévszakos abroncs a piacon, s ezek eladása bár növekszik, még mindig nem teszik ki a téli gumik keresletének ötödét sem. Az irány azonban egyértelmű: a mind drágább gumicserék és persze a mind kevésbé kemény telek, egyben a mind kiszámíthatatlanabb időjárás egyaránt a négyévszakos abroncsok felé tereli a piacot. Persze hozzá kell tenni, aki a legjobb abroncsokat szeretné autóján tudni, az a jövőben is meg fog maradni szezononkénti gumicsere mellett, hiszen a séfek sem svájci bicskával dolgoznak, s a versenysportban, például a Forma-1-ben is továbbra is megvan a száraz és az esős időhöz való abroncs is. Ez alapján születnek dedikált abroncsok például a villanyautók számára, ahol különösen fontos az alacsony fogyasztás, az alacsony gördülési ellenállás.

Legyen egész évben jó, főként esőben, legyen halk és lehetőleg még csökkentse a fogyasztást, ja és bírja a defektet is!

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen lesz a jövő gumiabroncsa, azt valójában elég jól kirajzolják a mai vásárlói igények, amiket persze legegyszerűbben a már jó ideje kötelező gumiabroncs-címkék közvetítenek. Mit is mutatnak ezek? Vizes fékezhetőség, fogyasztás, zaj. Ezek ma a legfontosabbak, de persze már több évtizede téma a defektmentes, pontosabban defekttűrő gumiabroncs, ami pedig a keréknyomás-szenzort is magával hozta, már jó ideje kötelezővé tette. Ezekről is írtunk korábban (lásd itt), létezik ugyebár direkt, ami valóban a felnibe tett szenzort jelent, s akár az abroncs hőmérsékletéről is tudósíthat, meg persze van indirekt, ami az ABS jeleiből olvassa ki, ha változik a kerék gördülése, átmérője. Az elektronikával felügyelt gumiabroncs tehát már nem a jövő, hanem a jelen, tapasztalhatja is ezt számos autós, amikor az 5-10 éves példányoknál cserélni kell egy-egy szenzort, vagy amikor a külön felnis téli gumi épp a szenzorok miatt lesz jóval drágább. A drágulás sajnos az abroncspiacot sem kerülte el, ugyanakkor ne feledjük, a gumiabroncs a leginkább alapvető biztonsági tényező, ezen múlik a tapadás, ezen múlik, hogy miként tudunk elindulni, fékezni, kanyarodni autónkkal. Ezen múlik, hogy ki tudjuk-e használni teljesítményét. A jó gumiabroncs a legolcsóbb és a leginkább érezhető autótuning, s persze fordítva is igaz, lehet bármilyen jó autónk, nem megfelelő abronccsal mit sem érünk azzal. Ez így lesz jövőben is. Látható az is, hogy bár számos gyártó kísérletezik levegő nélküli abroncsokkal, ám ezek jellemzően a fogyasztás optimalizálása, azaz a tömeg kapcsán véreznek el, legalábbis a sorozatgyártású, megfizethető kategóriában, ha valahol, akkor a munkagépeknél van realitásuk. Egyelőre tehát úgy tűnik: lehet, hogy téli gumira mind kevesebben fognak váltani, s mind többen döntenek a négyévszakos abroncsoknál, de levegőt még jó ideig mindenki fog fújni autógumijába, amit aztán persze elektronika, a guminyomás-szenzor felügyel, s szól nekünk, lusta embereknek. Felszólít arra, amit a régi autóknál is ugyanúgy meg kell tenni: ellenőrizzük a keréknyomást!
Hirdetés
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?