Mi a fontosabb, a kényelmed vagy az életed?

Hasznos és fölösleges extrák

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Autóvásárláskor az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen és mennyi extra van a kiszemelt kocsiban. Melyek a leghasznosabbak és mi az, ami nélkül az átlagfelhasználó még jól elvan? Szubjektív toplista.

Minél több extra van egy autóban, annál jobb, annál többet ér - így hangzik az egyik alaptétel. Minél több elektronikával zsúfolják tele a kocsit, annál nehezebb és bonyolultabb, s annál magasabb a hibalehetőségek száma - vallja az ellentábor. Nyilván mindkét megállapítás helyes a maga módján és az adott értékrend szerint, s mint majdnem minden esetben, itt is csak szubjektív döntés hozható.
Ebben a cikkben azért megpróbáljuk felállítani a leghasznosabbnak és a legfölöslegesebbnek vélt extrák listáját, hogy aztán pár év múlva megnézzük, mennyit fejlődött a technika, s csodálkozó, nagy szemekkel próbáljunk emlékezni egy olyan korra, amelyben még nekünk kellett tekergetni a kormányt.
Úgy 15-20 éve még olyasmiket is extraszámba vettünk, mint az elektromos ablakemelő vagy a nem csak függőlegesen, de vízszintesen is állítható kormányoszlop. Vannak persze ma is alapmodellek, melyek gazdájaként örül az ember, ha kifelé nyílik az ajtó, de a technika előretörése és a fogyasztói társadalom tökélyre fejlesztése elképesztően gyorsan alakítja a szokásokat és az igényeket - egyértelműen olyan irányba, hogy ne csak értsük, áhítsuk is az újabb és újabb kényelmi és biztonsági megoldásokat.
Más kérdés, hogy egy olyan világban, ahol a többzónás digitklíma már a semmi különös-kategória, sok gyártó olyan, filléres apróságokon spórol, mint például a (nem csupán a vezetőoldalon és nem csupán lefelé) automata ablakemelő vagy a csillapított kapaszkodó...).
Természetesen ezek nélkül is lehet autózni, miként az sem a végfelhasználó hibája, hogy valóban szükségesnek tartja mondjuk a tolatóradar vagy -kamera beszerelését. Mert a ma személygépjárművei bunkerszerűen vannak megépítve az utasok biztonsága érdekében, orr-részük lapos, hogy a gyalogos jobb eséllyel ússzon meg egy gázolást, faruk pedig magas, hogy jó sok csomag beférjen. Meg a légellenállás, meg a fejtér, meg a merevítések, meg a lámpák elhelyezése és az 5 csillag a EuroNCAP-törésteszten és a kommunikáció, a marketing. Sorolhatnánk még, de a lényeg, hogy egyre kevesebb információnk van az autó „sarkairól”, így köszönjük, kérjük szépen a radart és a kamerát vagyonokért, és szívesen költünk rá, mert a javítási költség durvább lenne...
Aki az elmúlt egy-két évben szerezte jogosítványát, aki a globalizációt, az internetet és az okostelefont kvázi az anyatejjel szívta magába, annak csupa sületlenség ez az egész, valamint bizonyára elképzelhetetlen, hogyan is maradhatott életben az a néhány milliárd humanoid, aki ESP, ABS, légzsákerdő meg minden más nélkül kóborolt az utakon, s élte szomorú és szánalmas életét. Akiknek még volt szerencséjük például egy F-szériás Opel Astrához, hogy ne is merészkedjünk régebbre, űrsiklónak látszódhat egy gombcsilliókkal és ki tudja, mikkel teletömött Astra J. És mindnek, mindnyájunknak fejlesztenek a gyárak gőzerővel, dolgoznak a jelenen, de inkább a jövőn, s "csak" pénztárcánk vastagságán múlik, beszél-e hozzánk az autónk, mint Michael Knighthoz az ő hű KITT-je.
A technikai bravúrok persze lenyűgözőek: fantasztikus, mit ki nem találnak, s mit meg nem valósítanak a mérnökök úgy, hogy a létező legtermészetesebben vegyük, amikor például az autó jelez, ha üres és elég nagy parkolóhelyet talál, majd félig-meddig önerőből be is kormányozza magát a parkolóba... De, most őszintén, kell ez? Kinek kell? Nem csak marketing, azaz parasztvakítás? Vagy lehet, hogy mégis jó dolog? Vigyázat, erősen szubjektív vélemény következik: ha csak egy életet is megment egy extra, akkor jó és hasznos. Egyéb esetekben vegye-vigye-higgyen benne akárki, ha úgy tetszik. A tévét, a reklámokat sem kötelező bámulni. Márkás cuccot sem muszáj venni. És akkor most jöjjenek a toplisták.
A 10 leghasznosabb és legfölöslegesebb autóextra - szerintünk
hasznosfölösleges
automata váltóSport üzemmód
ülésfűtésEco üzemmód
holttérfigyelő rendszerváltási segédlet
ESP (menetstabilizáló)ülésmasszázs
(adaptív) tempomatgenerált motorhang
ráfutásgátló rendszerillatkapszula
fűtőszálas szélvédőhangulatfények
tolatókameratávirányítós navigáció
légzsákokgigafelni peres gumival
elektrokróm (fényre sötétedő) tükörnyithatatlan panorámatető

Meglepő az automata váltó? Álláspontunk szerint kényelmi funkciója csak az egyik, már-már mellékes - a legjobb benne az, hogy biztonságosabbá teszi a közlekedést, hiszen rengetegen szenvednek és bénáznak a kuplunggal, vele pedig nincsenek elfoglalva, koncentrálhatnak a vezetésre. A ráfutás- és koccanásgátló rendszerek is azért hasznosak, mert (radarral és kamerával, szükség esetén vészfékezve) segítenek életet és anyagiakat védeni. A holttérfigyelő a sávváltáskor bizonytalankodónak szinte kötelező, de a korábban már ecsetelt modern, bunkerszerű építésmód is indokolttá teszi az elterjedését és a használatát. A sebességtartó rendszer egyszerre biztonságos, takarékos és kényelmet is nyújtó, és az sem baj, ha távolságkövetős. Kár, hogy a többség egyáltalán nem él vele, ahogy az is kár, hogy a magyaros közlekedési „kultúrában” sokszor lehetetlen tempomattal menni, mert annyi az ön- és közveszélyesen száguldozó vagy épp a belső sávban felelőtlenül kolbászoló autós.
Hirdetés
Szuper a megannyi kényelmi és szórakoztató extra, ezek fontossága viszont meg sem közelíti a biztonságiakét, amelyek közül az olyan alapokat is felhozhatnánk, mint biztonsági öv, lámpa, ablaktörlő, irányjelző, duda, egyáltalán a gumi vagy a fék, a légzsák, az ABS, az ESP meg a többi hárombetűs felügyelet, csak ugye nem feltétlen számítanak extrának. Összkerékhajtás? Pár nap per év, amikor valóban szükség van rá Magyarországon (vannak persze, akik nélküle nem jutnának haza, nekik nyilván fontos). És mi szükség van a mindenféle hű, de divatos Sport meg Eco, azaz gazdaságos üzemmódokra? A látványosan vörösre vagy kékre, netán zöldre váltó műszerfal-megvilágításra?
„Mezei” autókban, a nagyvárosi dugókban pöfögve az állítható lengéscsillapító-karakterisztika, az élesített gázreakció, az ESP engedékenysége vagy a kormány közvetlensége kábé olyan hasznos, Miamiban az ülésfűtés. Sprintet mér a kocsi fedélzeti számítógépe? Köridőt? Mutatja a turbónyomást? A keresztirányú gyorsulást? Az olajhőfokot? (Vízhőfokmérő bezzeg egyre kevesebb autóban van...) De csavarjunk egyet a sztorin: ha lehet változtatni a tompa gázreakción vagy a kormány közvetlenségén, rögtön feltehető a kérdés: hát mi a viharért nem harap a motor, s miért akkora a szervorásegítés, hogy egy ujjal, álló helyben kitekerhető a kerék? Ja kérem, mert erre van igény. Ez az egyben-csomagolás, illetve a parasztvakítás magasiskolája, hiszen elvesznek valamit, ami megvolt, majd odaadják extraként, de jó nekünk, az iskoláját! És még valami: azért is tompák a modern autók, azért kínálják a mindenféle eco-kütyüket, mert a hitelesítéskor ezek használatával jött ki a hihetetlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási érték, amire jobb helyeken zsíros adókedvezményt és támogatásokat lehet kapni, dőljön a lé, csak ez számít.
Az Eco és a váltási segédlet (nyilacska mutatja, mit csináljunk, kapcsoljunk föl, esetleg le, bár utóbbi kevés modellben működik jól), a lóhere- meg virágocskagyűjtés, a spórolós vezetéssel nyert kilométerek számlálása mind kérdéses értelmű extra. Ha már valami értékes, az a start-stop vagy stop-start, azaz a motorleállító és újraindító rendszer, de egyrészt ritka még a finoman és flottul működő darab, másrészt a dugóban fortyogva akár saját kezűleg is óvhatjuk a környezetet, ha nagyon akarjuk. Autó, autózás és környezetvédelem? Ugyan! Emberi élet és környezetvédelem? Hagyjuk. Még az elektromos autók esetleges térnyerése sem lesz az igazi, de ebbe most tényleg ne menjünk bele, parttalan.
Végül és utolsósorban hajtsuk fejünket igába, s tapsoljuk meg a kívül halk, bent izgalmas és élménydús hangú automobilt (membrán a motortérben, cső viszi a műsportot az utasfülkébe), aminél joggal gondolhatjuk azt, hogy nincs lejjebb. De lesz, sőt van, lásd a vezető nélküli Google-autót.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  “Hozzáteszem, még nem találkoztam jól beállított pótxenonnal, mindegyik vakít. (Valószínűleg ezért tilos!)”

  Nos fater “B” Corsájába került egy xenon utólag és hidd el nem vakít már jópárszor jött velem szemben.
  Be lehet azt is állítani úgy hogy jó legyen.

  arninak a tanulókulcsos ötlete viszont király 🙂

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Szó sincs erről.Nem vezetek gyorsan.Ha kell, a megfelelő erő rendelkezésre áll.Csak egy autóm volt amerikai a többi japán és svéd.Volt olyan amelyiket 200ezer fölötti futásteljesítménnyel vettem…Vigyáztam rájuk mindig és sosem hagytak cserben…

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Az utólag beépített xenonok nem szabályosak, mivel kötelező hozzájuk az automata magasságállítás (nézd meg az eredeti gyáriakat). Persze ez nem mindig volt így, először engedték, hogy később majd büntethessék, de akkor is tessék erre figyelni! Hozzáteszem, még nem találkoztam jól beállított pótxenonnal, mindegyik vakít. (Valószínűleg ezért tilos!)

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Ha az USA-ban élsz, és az ottani átlagnál több pénzed van, akkor ott még lehet fantáziálni az általad felvetett dolgokon pár évig, később már ott sem.
  Ez a cikk itt Magyarországon íródott, és a hozzászólások is az átlag magyar gondolatai alapján történtek, ahol sokkal mostohább körülmények uralkodnak minden tekintetben. Egy átlag magyar el sem tudja képzelni a Föld javainak azt a pazarlását, ami az USA boldogabb területein zajlik.
  Mellesleg minek az ott engedélyezett 70 mph-höz 470 LE, amikor ahhoz a sebességhez 60 LE is bőven sok?
  O.K. az ajtóról készült video, bár azt tudom mondani, kísérletnek jó, kényelmes megoldás, bár amikor egy új elgondolást szériába öntenek, akkor 100 oldalról megvizsgálják annak létjogosultságát. Mi van akkor, ha egy ilyen konstrukciójú ajtóval felszerelt autóval ütközöl, deformálódik a karosszéria, és nem tud a kocsi alámenni az ajtó? Beszorulva benn égsz? Ez csak 1 szempont a 100 közül.

  Szerintem itt nem hőbörgött senki veled szemben, csak elmondta véleményét, úgy ahogyan Te is.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Hát igen! Mást gondolunk az autókról…A jelenlegi autóm a kilencedik.Mindegyik automata volt(soha nem volt semmilyen technikai problémám), természetesen a váltóoloajat rendszeresen az összes folyadékkal együtt mindig lecseréltettem.Minden autóm benzines volt kettő és öt liter közöttiek….Ebből négy nagynyomású turbós…Három pedig összkerékhajtású…A leggyengébb 210LE a legerősebb 470Le Miről beszélünk???.El sem tudtam volna soha képzelni,azt a kisstílű mozdulatsorozatot amivel a manuális autó vezetése jár…Egyszerűen méltatlan lett volna,ahhoz a vezetési élményhez amit egy igazi értelemben vett jármű ad és elvár…
  A “szeretek váltani” szintű megjegyzésekre nem is reagálnék… Meg persze ezzel hősködni,hogy ki tudja ezt jobban… Szerintem az extráknak a biztonságot és a praktikumot kell szolgálniuk(adaptív hangerő,cseppérzékelős ablaktörlő stb.) Ha ajtó,akkor ajánlom megnézésre:

  http://www.flixxy.com/high-tech-car-door.htm

  Jó hőzöngést!

  Üdv. Cs.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Ez a hozzászólás jó volt arra, hogy felkavarja az állóvizet, minél több legyen a reagálás ennél a cikknél. Nem vagyunk egyformák.
  Aut-manuál váltó: Gé-hez hasonlóan én is maradok a kézi váltónál. Nem olyan nagy nyűg az. Aki együtt tud élni autója minden rezdülésével, annak nem hiányzik, nem fog lefulladni, hátracsúszni, stb, sőt inkább az automata zavarja. (“Nem azt csinálja amit én akarok” :)). ) Az automatának is megvannak a nyűgjei.

  Minél bonyolultabb egy szerkezet, annál drágább, nagyobb a meghibásodási lehetőség, és annál költségesebb a javítása.

  1 ablaktörlő lapát kettő helyett? Mennyivel törölne az tisztábban? Semmivel, sőt, szerintem hátrányai vannak.

  Lehet kísérletezni, volt olyan autó is, amelyiknek elöl az “orra” volt maga az ajtó. Hol van az ma?

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Az én autóm egyetlen hasznos extrája a tükörfűtés! De az is csak azért mert nem férnék hozzá a jégkaparóval! Az elektromos ablakemelőtől meg rendesen összekarmolgatom magamat! Sosem ott áll meg ahol kellene, + a gyújtás elvétele után 1 perccel már nem is működik, és ez autóban való várakozásnál kikészíti az idegeimet! 🙂 A másik dolog ami megőrjít az az hogy menet közben automatikusan lezár a csomagtér ajtaja! De ha megállok akkor már nem nyit ki, csak a vezetőoldali ajtó nyitására! Gondolom ez biztonsági extra, hogy piros lámpánál senki ne tegyen be semmi értékeset a csomagtartómba! Viszont a munkahelyen a portás minden nap bele akar nézni, de ugye nem nyílik az csak úgy!

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Na bumm! Az automata váltó azért extra mert drágább. Aki nem tud vezetni ne vezessen… vagy ne sajnálja a pénzt drágábbra. Én mondjuk soha nem vennék automatát és nem is szeretném, hogy manuális kerüljön többe azért mert sok a béna az utakon. Tanuljanak meg vezetni!
  Érdekelne milyen módszerrel törölnéd a szélvédő egész felületét. Komolyan… van fantáziám de erre még csak bonyolult ötletek jöttek elő nekem, várom a megoldásod.
  Rosszul nyílik az ajtó? Hogyan kéne? A vezető ülés ne jöjjön fel érted a negyedikre véletlenül? Nem tudom miért lenne jobb a tolóajtó, ha nem férsz be vegyél nagyobb autót.
  Holtteres autó, ezt meg pláne nem értem. Bent zavar az a tér ami nincs kihasználva vagy kint a holttér amit nem látni tükörből?

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Miért gyártanak manuális autókat? Ki fizetne érte,ha az AUT ingyen lenne?

  AUT: -mindig a megfelelő erő és pozíció áll rendelkezésre
  -mindkét kéz a kormányon-igazi értelembe vett vezetés
  -előzésnél biztonságos illetve hegy le-fel-nél ideális kapcsolású motorfék…kevesebb fékhasználat…
  -sosem kell lefulladástól tartani(az Orbán téren a piros lámpánál a hátrafele húzó lejtőnél tíz autóból legjobb esetben három AUT és indulásnál ,illetve a várakozásnál nincs semmi probléma ezekkel.A másik hét MAN-nál legalább lesz két három olyan vezető aki vagy hátracsorog,vagy elfelejti a kéziféket, vagy túlpörgeti és csikorogva indul el,vagy lefullad…mindez nem lenne érdekes,ha nem mögöttük állnék és rettegnék melyik ügyesebb…ergo veszélyes és értelmetlen……
  -könnyebb indulás jeges,vagy mélyhavas úton
  -városi araszolásnál könnyen,fáratságmentesen kezelhető..


  Nekem egyébként meggyőződésem,hogy a mai autógyártás egy csomó ötlettelen dolgot gyárt,régóta és sok pénzért árul…Mindig próbálom összegyűjteni minél több ember véleményét,úgyhogy ehhez kellene.Nekem fontos a kényelem és a praktikum.Lassan száz éve gyártanak átgondolatlan dolgokat(ajtók nyitása,ablaktörlők logikátlan és unpraktikus jellege , holteres autók stb.).

  Üdv. Cs.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Tetszett a cikk!
  Van néhány kérdésem: miért gyártanak még mindig manuális autókat(rossz vezetőknek veszélyes,értelmetlen,felesleges,mindig ott a lefulladás és visszacsorgás veszélye)Ha az automata lenne nulla forintos,ki fizetne félmilliót a manuálisért.? Ez lenne(biztonsági okokból)a “markecing” feladata…
  Miért nem jutott el az autógyártás száz év alatt oda,hogy az ablak teljes felületét egy törlő szerkezet letörölje?
  Miért gyártanak indítókulcsos autókat,amikor a gombos indítás,kényelmes,logikus,jó stb?Miért extra ez?
  Miért nyílik száz éve az ajtó ugyanúgy?Rengeteg jobb megoldás lehetne az átlag autókon.(csúszó ajtó,szárnyas stb.)
  És végül: Miért bízza rá az autósipar az átlagvezetőre 2011-ben,hogy bekapcsolja-e a világítást,vagy a biztonsági övet? Évek óta használják(nem értem miért extra) az automata verzió…

  Üdv. Csaba

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  OFF:
  Hallod te nagy looser lehetsz, ha csak kocsival tudsz magadnak nőt fogni. Na meg azok olyan egyszer használatos csajok is.
  Amiről te beszélsz az úgy hangzik, hogy: “Hmm nem vagyok egy nagy szám pasi, valamivel kikéne pótolni az egomat.”

  Der Milannal ebben a tekintetben egyetértek.

  ON:
  Nekem személy szerint az a bajom ezekkel az extrákkal, hogy mind megöli a vezetési élményt.
  Ha én autót keresek magamnak, jellemzően 4 extrát akarok az autóba: Tempomat (csak ne távolságtartós legyen), Automata váltó, Ülésfűtés, Klíma. ENNYI.

  Egyébként még Dr. Grétsy Lászlóra és a felni-dilemmára visszatérve, azok a gigaperes felnik nem magyar utakra lettek kitalálva. Az autó rugózásába a guminak is szerepe van. Szóval én jobban kedvelem a ballonos gumikat, mert ad egy pluszt a komfort-érzethez.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Saját véleményem, amivel nem kell egyetérteni:
  Én hithű sportkocsibuzeráns vagyok, tehát a sportkupé vagy a roadster építésmód alapvető és az erős motor.
  Kimondottan szeretem a nagyon puritán sportkocsikat, némi kevés extrával.
  Ami extrát én hasznosnak vélek és a kocsimban (első generációs Boxster) is benne van:
  ABS, klíma (mindegy milyen – ebben digit, de nem többzónás, de a manuál sem zavarna), két légzsák, elektromos ablakemelő és nyitott kocsinál a motoros tetőmozgatás. És az, hogy valami szóljon benne, amivel lehet rádiózni vagy zenét hallgatni. Még egy xenont elviselnék, de megvagyok nélküle is.

  Amúgy ez az egész nagy extramánia kezd olyan méreteket ölteni, hogy pl ma kitalálja valaki, hogy minden zenéhez lehet egy-egy sajátos illatot generálni és beépítik az autókba is. Akkor 10 év múlva mindenki nélkülözhetetlennek fogja tartani, pedig csak egy baromság.

  Ami nekem soha nem kellene:
  Hanggenerátor – talán a legidiótább extra, amit kitaláltak.
  Masszírozós ülés – puha pupákoknak való.
  Az ilyen sávkövető, koccanásgátló stb meg mindenfajta radarok, képernyőre vetítős dolgok lehet, hogy jó dolgok, de nekem túl mesterkéltté tennék az autót.

  És egy bizonyos határ fölött így vagyok a túlnagy felnivel is.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  juj ez a parasztozás de nagyon rossz. ne is legyen ám kényelmes a közlekedés, gondolom te imádod amikor lámpától lámpáig kuplungolsz a dugóban 1000x amíg beérsz dolgozni. ne legyen se blokkolás se kipörgés gátló, jól el lehet lenni ladában is abban sincs. fú tolatókamera mekkora gyík dolog már, látod centire a mögötted levőt. ne is jelezzen a kocsi ha a perifériádba még nem, de a tükörben már nem látható jármű van melletted. kemény srác átnéz a válla fölött. ja hogy akkor meg az előtted lévőt nem figyeled rendesen. 10.000 esetből ha egyszer segít az eszköz már megérte. kicsit több tisztelet a többi ember felé lehet hogy többet segítene mint az összes eco mód egyszerre.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  a személyes preferenciáiddal nem szeretnék vitatkozni csak érdekel: kezedben a mobillal telefonálsz? mindig ülnek melletted kolegák amikor vezetsz? próbáltál már xc90 nel tolatóradar nélkül parkolni? teljesen mindegy mikor tanultál meg vezetni ha nem látod az autó hátulját. másik eset, hogy 2x akkora helyre tudsz csak beállni biztonsággal mint ahova kamerával be tudnál.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Szeretem olvasni cikkeiteket de ez valahogy nem az igazi!
  Automata váltóóó hasznos extra mert a paraszt nem tud figyelni váltás közben a forgalomra, elég gáz hogy itt tartunk, nem kellett volna jogsit adni neki szerintem. ESP ??? Tolatókamera ??? Tükör nem csak akkor kell nézni mikor bortvélkozik az ember vagy ha sminkel, tök hasznos találmány, holtér figyelő rendszer barátaim jó csak megint az indokkal van a baj aki bizonytalan a sávváltásnál maradjon a szamár vezetésénél azt is lehetőleg kantárszáron… Az meg egyenesen gyalázat hogy egy ilyen szinvonalas autósportál igy lehuzza az ECO dolgokat minden egyes nem kipöfögött CO2 ajándék a gyerekeinknek! Spóroljon az autós ha ehhez az kell hogy egy virág virít a műszerfelon legalább észre veszi magát. Nem létezik emberi lét környezet szennyezés nélkül de valahol el kel kezdeni a lábnyom csökkentését.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Szerencsére utólag 3ezerből megvan az ablak felhúzás.
  Tükör még nem zavart annyira, hogy beköttessem de szerintem az is ilyen nagyságrendű tétel lehet:)

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Nekem az tetszik ha lehúzva hagyom az ablakot beriasztáskor felhúzza,így nem elejtem nyitva mint régen illetve nem kel újra beülnöm, kulcsot berakni, gyújtást ráadni, ezután tudnám csak felhúzni.
  Nekem hiányzik a záráskor behajtódó tükör, de talán a következőben lesz.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  hát az én kocsimban gyárilag halogén volt szert se lehetett látni vele bedobtam 50 ezerért egy xenon szettet és megoldódtak a látási problémáim szerintem amelyik kocsiba nem xenont raknak avval nem lehet jól látni. városba mind1 csak vidéken érdekes

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Így van.Aki alkalmatlan a vezetésre, az ne kapjon jogosítványt.Mondjuk jövőre már rutinvizsga se lesz..
  Én a (gyári)Xenon lámpát is a hasznos dolgok közé venném

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Az alapvető probléma,hogy mindenféle balkezes idiótának jogsit adnak! Fele ennyi kütyüre lenne szükség ha alaposabban megválogatnák ki kaphat jogsit. Na de akkor mi lenne az autógyárakkal? Baromira tudnám sajnálni őket,hogy kevesebb roncs lenne az utakon és lehetne normálisabban közlekedni kevesebb dugóval stb….

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  A tempomatot én is nagyon szeretem.Kényelmes és takarékos megoldás autópályán.Csak az a sok béna ne lenne,aki eljaht mellettem 130nál,10 perc múlva meg 110es baktat,majd leelőzön ő vissza és így tovább.Na akkor ki fogyaszt kevesebet?És meg sem érzem,ha 600km után kiszállok a kocsiból 🙂

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Sport üzemmód és gigafelni peres gumival az fontos!!!! hogy nézne ki ha elmennék csajozni egy 16 os acélfelnivel kb senkise szálna be míg a 20″ csilivili lexani felni csak mágnesként vonzza a tekinteteket

Vélemény, hozzászólás?