Mi tegyünk, ha kigyullad az autó?

Tartsunk tűzoltó eszközt az autóban!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy kisebb tűzoltó-készülékkel is elfojtható egy kezdődő autótűz, de ha megfékezni nem is tudjuk, terjedését mindenképpen lassíthatjuk.

Az autók lángra lobbanásával kapcsolatban élcelődhetnénk a Ferrarival, de nem áll szándékunkba a rossz ízű tréfa, így kijelenthetjük, ugyan nem különösebben gyakran gyulladnak ki az autók, ám mégis bárki találkozhat autótűzzel. Műszaki hiba miatt leginkább a motorérben keletkezhet tűz, ezek eloltására a kezdeti stádiumban még elég nagy az esély.
Veszélyesebb szituáció, ha karambol következtében történik tűzeset, mert ilyenkor emberélet is veszélyben lehet, ezért nagyon fontos a gyors és határozott cselekvés! A legrosszabb megoldás a vélt robbanásveszély miatt a távolba menekülni, ugyanis felrobbanó, levegőbe repülő autók csak a hatásvadász filmeken vannak, a valóságban a tank akkor robban fel, amikor már az egész kocsi lángokban áll, ám pár tíz méteres távolságban még ilyenkor is biztonságban vagyunk. Rendszerint percekig csak kis lángon ég az üzemanyag, ekkor a motorháztetőt - a hirtelen bejutó oxigéntől esetleg fellángoló tűz miatt - óvatosan felnyitva már egy kisebb tűzoltókészülékkel is elfojtható, de ha ez nem sikerül, akkor is lassíthatjuk a tűz átterjedését az utastérre, ezzel életmentő időt nyerve a sérültek kimentéséhez, illetve a tűzoltók megérkezéséig.

A legnagyobb baj akkor van, ha a tűz elterjedt a motortérben, netán már a gumiabroncsok is égnek - ilyenkor csak a profi tűzoltók tudják „nehéztüzérségükkel” megfékezni a lángokat. Minden esetre érdemes legalább kétkilós porral, vagy egykilós habbal oltó készüléket tartani az autóban, de még egy minimál-megoldás, például az 500 ml-es haboltó is jobb a semminél!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?