Mi történt a Suzukinál szeptemberben, mit hoz a jövő?

A Suzuki egyelőre a lágy, olcsóbb hibridekre szavaz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szeptemberben beestek a Suzuki hazai eladásai, legalábbis a regisztrációs adatok szerint, a márka ugyanakkor megnyugtatott mindenkit: még így is övek az idei eladások ötöde, puskaporuk pedig a jövőre nézve is van.

A hazánkban piacvezető Suzuki eladásain fokozottan látszott az a trend, ami a piac egészén is: az erős augusztus (és július) után egy finoman szólva is szolid szeptember következett (lásd tegnapi cikkünkben). Mint azt Tóth Péter, a Magyar Suzuki Zrt. értékesítési igazgatója a márka mai sajtótájékoztatóján elmondta, annyi autó érkezett júliusban és augusztusban a kereskedésekhez, hogy még szeptemberre is jutott belőlük. Ráadásul ezek az autók már rendszámozva várhatták az értékesítést, ezért a szeptemberi regisztrációs adatokba már nem is kerülhettek be, hiszen a még nem Euro6d-TEMP normás autók forgalomba helyezése szeptember előtt meg kellett történjen.
Hirdetés

Van és persze lesz is az aktuális előírásoknak megfelelő modell is bőséggel a Suzukinál, ám a paletta egy kicsikét átrendeződött, az európai piacról teljesen kifutott a szeptemberig még 934 példányban értékesített, indiai gyártású Baleno, meg persze az év elején néhány példánnyal eladott Celerio is, ezekből egészen egyszerűen nem készül már az aktuális EU előírásoknak megfelelő verzió. Mostantól csakis japán és magyar gyártású Suzukik szerepelnek a hazai kínálatban. A kedvenc import Suzuki a Swift, ami aktuális generációjával már - a hazai hivatalos forgalmazást tekintve első ízben - japán termék, s a kisautók összesített dobogóján is harmadik helyen áll 2015 eladott példánnyal az év első háromnegyedében, ugyanakkor még nagyobb szó, hogy a magánvásárlók egyik kedvenc kisautója. Az ország kedvenc Suzukija és egyben abszolút kedvence természetesen továbbra is a Vitara, ami a szegmensében (a piac eladásainak 37,3 százalékát adó szabadidő-autóknál) csaknem 22 százalékos piacrésszel rendelkezik. Nem panaszkodhat a másik esztergomi modell, az SX4 S-Cross sem, hiszen 7643 példányos eladásával az alsó-középkategóriában 23,5 százalékot tudhat magáénak.

Jönnek a hibridek!

Mint azt Hársfalvi János, a Magyar Suzuki marketingvezetője elárulta, a Suzuki válasza a jövő évtől életbelépő 95 g/km-es CO2 kvótára egyértelműen a kínálat hibridesítése. A Suzuki ráadásul nehezített helyzetből indul, hiszen kínálatukban a CO2 emisszió kapcsán a benzineseknél kedvezőbb dízelmotorok nem találhatók meg, igaz nagyméretű benzineseik sincsenek. Egyre több modelljük fog a jövőben 12 vagy 48 V-os mild hybrid, azaz rásegítős hibridrendszert kapni. A hibrideknél ezek a rendszerek a legolcsóbbak és a legkönnyebbek, ám a márka kalkulációi szerint pont elegendőek ahhoz, hogy az EU-ban elvárt fogyasztáscsökkenést elérjék velük. Az Ignis már most csakis hibridként kapható, esetében 12 V-os rendszerrel találkozhatunk, a motorra szíjjal csatlakozó ISG - a motor indításáért is felelős generátor és rásegítő villanymotor - egység kiegészítő nyomatékot és gyorsabb, finomabb stop-start rendszert ad, valamint fékezéskor a mozgási energia hasznosításában is segít, ezáltal az Ignis 4,3 l/100 km WLTP átlagfogyasztással és 98 g/km CO2 emisszióval büszkélkedhet.
A jövő év első negyedében a Vitara és az SX4 S-Cross már 48 V-os, a 12 V-oshoz hasonlóan 6,2 kilogrammos tömegnövekedést eredményező, ám még jelentősebb rásegítést és még jobb visszatöltést, fékenergia-hasznosítást adó rendszert kap, ugyanakkor a jövő év második felében a japán gyártású Ignis és Swift is tovább újul. Annak kapcsán azonban még nincsenek információk, hogy a Suzuki és a Toyota korábban épp a komolyabb hibridrendszerek kapcsán bejelentett együttműködéséből mikor és mi fog megvalósulni az európai piac számára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.10.09. at 19:05
    Permalink

    Swiftet június óta nem lehetett rendelni. Május végéig vettek fel rá előjegyzést, azokat még legyártották Japánban, de azóta semmi. Akkor azt mondták, hogy csakis hibridmotorok lesznek, de sem árat, sem felszereltséget, sem időpontot nem tudtak mondani. Ha jól tudom, ez a helyzet azóta sem változott.

  • 2019.10.09. at 19:08
    Permalink

    Egyébként meg tök jó a sok hibrid, de a a sima 1.2-es Swift egy 4×4-es nehezítéssel is 5.5-ös átlagfogyasztást tud. Az értelmetlen szabályozás miatt beraknak egy félhibrid megoldást, ami fogyasztást nem csökkent, de cserébe drágább lesz a kocsi. Pedig az 1.2-es is elég a könnyű kasztnihoz.

Vélemény, hozzászólás?