Miért éppen smart? És miért ne?

Piaci körkép: smart fortwo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Milyen idős smartot szabad, és milyet érdemes megvenni? És mibe fog kerülni a kocsi fenntartása? Minden kérdésre válaszolunk.

Talán kezd közhelyessé válni, hogy amilyen ütemben drágul a benzin és a gázolaj, ezzel egyenes arányban növekszik a takarékos kisautók iránti igény. Van, aki egyelőre csak elméletben játszik a gondolattal, és van, aki konkrét lépés előtt áll. A választék nem túl széles igazi minikből, hiszen a smart fortwo mellett gyakorlatilag nincs másik alternatíva: ezen kívül már csak több ajtóval, férőhellyel, illetve döntően erősebb motorral rendelkező kisautókat találni a piacon. Aki naponta egyedül tekereg a városban, annak valóban elgondolkodtató lehet a német csöppség, mert nem fogyaszt sokat, könnyű vele parkolni, és mindezek mellett alapvetően vidám jelenség. Persze, lehet gyűlölni is, ez pusztán csak hozzáállás kérdése, használói véleményeink között akad ilyen is, olyan is.
Ha valaki smart fortwo vonatkozásban keresgél, egy dolgot jól jegyezzen meg: bár az évtizedes piaci jelenlét miatt mostanra nem csak a stabil rajongói kör, de az alternatív (értsd: nem gyári márkaszervizes) javítóbázis is kialakult, a kocsi karbantartása ettől függetlenül igen drága, ami nem szimplán a vastagon fogó zsírkrétával árcédulázott alkatrészeknek, hanem a részegység-cserés javítási technológiának is köszönhető. Magyarul, ha a motorban vagy a váltóban bemondja valami az unalmast, azt nem bütykölik aprólékosan a szervizben, mert a kocsi úgy van kitalálva, hogy az adott egység kompletten megy a kukába, és jöhet helyette az új – kerül, amibe kerül. A turbófeltöltő nagyon érzékeny pont, akárcsak az elektronika, és ha egy smarton tokkal-vonóval cserélni kell valamit, akkor nem tíz-, hanem százezrekben kell gondolkodni. Az apróságok azért nem kerülnek ennyibe: klubos információk szerint például elég gyakran reped, vagy törik az oldalablak, ami azonban egyszerűen, gyorsan orvosolható probléma, és az olajfolyás ugyan jellemző a dízelmotorokra, de ez nem a halál jele. A költségek kalkulálásához csak iránymutatásként emelnénk ki néhány olyan alkatrészt, ami egy használt autón cserére érett lehet (az egyszerűség kedvéért a 3 hengeres, 600-as, 55 lóerős alapján): lambda szonda 54 000 Ft (Bosch), vízpumpa 20 000 Ft (SKF), kuplung kinyomócsapágy 29 000 Ft (Valeo), gyújtókábel készlet 30 000 Ft (FACET), turbó 239 000 Ft (BTS), turbóhoz tömítő készlet 15 000 Ft, vezérműlánc készlet 69 000 Ft, (Japanparts), féktárcsa 15 000 (Bosch), gázos lengéscsillapító 18 000 Ft (Bilstein) vagy 21 000 Ft (SACHS).

Maga a típus 1998-ban mutatkozott be, 1999-ben érkezett a Cabrio, Magyarországra azonban csak 2002-ben érkezett meg típus, és hiába a hazai hivatalos import, sok autó még mindig szürkén lépi át a határt. Ezek között nem ritkák a különféle levetett, lestrapált futár- és bérautók, amelyek életben tartása vastag pénztárca után kiált, hiába kínálják őket relatíve alacsony, becsapós áron. Az évek során többféle, kerekítve 40-től 70 lóerős teljesítménysávba tartozó turbós benzinmotorral kínálták a modellt, és 1999-ben jött az első common-rail CDI dízel, amely jól fogyaszt ugyan, de alapvetően gyenge. A Brabus változat igen ritka, és persze méregdrága. A sebességváltók között nincs manuális, csak fél- vagy teljesen automata szerkezettel árulták az autót, előbbi kapcsolása nagyon lassú, és a 2003-as modellfrissítésig kellemetlen bólogatásokat is produkált vele a smart. Dióhéjban összefoglalva, a mérleg pozitív serpenyőjébe pakolható a Mercedeshez köthető exkluzivitás, a két személy részére elegendő helykínálat, a roppant könnyű városi kezelhetőség, a többféle pörgős benzinmotor, valamint a méretekhez képest biztonságosnak mondható menettulajdonság. A negatív oldalon azonban olyan kellemetlen szempontok sorakoznak, mint a kőkemény rugózás, a billegő, zötyögő karosszéria, az őrületbe kergetően lassú robotváltó, a klíma nélküli gyenge szellőzés, és a már említett költséges fenntartás.
Hirdetés

A Használtautó.hu smart kínálatának 67 százalékát, azaz a meghirdetett autók kétharmadát a fortwo teszi ki, a választék tehát bőségesnek mondható. Szép számmal akadnak nem honosított példányok, amelyeknél még ki kell fizetni a regisztrációs adót, így ajánlott résen lenni a böngészésnél. Az árlépcső első fokán értelemszerűen a legrégebbi, 1999-es, 0,6 literes motorral szerelt smartok találhatók, átlagosan 700 ezer forint körüli irányáron, míg a korai dízelek ennél 100-150 ezer forinttal magasabbról indulnak. A másik végleten fiatal, keveset futott, minimum 2008-as évjáratú autók sorakoznak, de árban - meglepő módon - igen nagy szórással: 3 és 4,5 millió forint között egyaránt akad szépnek tűnő kocsi. Ahogy mindig elmondjuk, a lehetőségek szerint egy típuson belül kerülendők az első évjáratok, mert a használatból eredő hibákon kívül ezekre általában még jellemzőek a gyerekbetegségek, a gyári botladozások. Akinek nincs sok pénze, de mindenáron smartot szeretne, és vállalja a kiköltekezéses kockázatot, kereshet jónak tűnő példányt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 21:20
  Permalink

  Fent leírtak meglátásom szerint nem egy szakmabeli író ‘tollából’ származó információk alapján, vagy egyszerűen nem tudom milyen információkra/tapasztalatokra épített anyag alapján készített cikket takarnak.

  Tapasztalataim mint tulajdonos:

  SMART ForTwo 0.8CDI 2005.12

  – autó vásárlása cirka másfél éve történt, 62eKM volt akkor óra szerint a járműben. (mint később kiderült kb 40-50eKm-t állítottak vissza az értékeken – ez csalás ugye, de a jármű jó állapota miatt nem izgatott a dolog).
  – jelenleg 210eKM van a járműben (tehát a valós olyan 250eKm lehet valahol).
  – törött volt, de már javított állapotában vettem.

  – szervizelés saját műhelyben olaj és szűrők cseréje 10eKM-enként.
  – felhasznált anyagok:
  Olaj: Mobil1 5-w40 full syntetikus 3ltr (EXXON), olajszűrő (ALCO), levegőszűrő (ALCO), pollenszűrő (ALCO), üzemanyagszűrő (ALCO)
  – utóbbi két szűrő cseréje 30eKm vagy fél évente.

  Meghibásodások ami menetközben kijött:
  – töltőlevegő hűtő lyukadás
  – középső motortartó bak szakadása

  Mindkét hiba előre tudható volt, emiatt elkerülhető is lett volna, valamint nem kellett volna a javításhoz alkatrész! Tehát kellő odafigyeléssel megelőzhető javítás.

  A 150eKM-re költött egyéb (olajcserén felül) alkatrész/kiegészítő nem haladta meg a 100eFt-t. (ebben a vásárolt gyári gumiszőnyeg is benne, meg minden kacat, amire nagyon nincs szükség, de olykor jó ha van).

  Utólag beépített hasznos dolgok (és k* kényelmes):
  – tampomat kar + a funkció programozása (új kar 25eFt + prg 10eFt)
  – F1 kormány + a funkció programozása (15eFt + 10eFt)

  Tehát a tapasztalatok alapján kb 10éve volt olyan járművem amivel ennyire elégedett voltam, pedig mindennapos munkára használom napi 100-500KM futás mellett.
  Fogyasztás 3.7 átlag, ennél tud jobbat is, meg rosszabbat is, de ez tartható minden gond nélkül.

  Ja a váltó, mint írta a cikk, nos nincs kétféle váltó…
  Azaz a jármű egy sima 6fokozatú szinkronváltó amely hagyományos kuplunggal van ellátva.
  Viszont nincs kuplungpedál, mert elektromos vezérlésű maga a váltó egység.
  Ebből kétféle megoldás létezik (nagy vonalakban, mert évjárat függvényében vannak apró szoftveres eltérések):
  1- kézzel kell fel-le váltani
  2- kézzel is lehet de van a kar bal oldalán egy nyomógomb, amivel a felfelé váltás autómatikussá kapcsolható át.
  Tehát a telepített program a külömbség, ami azt is jelenti, hogy átprogramozással bővíthető a butább.
  Nyilván fizikailag eltér a benzines/dízel/valamint a BRABUS váltója mechanikusan, de nem is ez a szempont ugye, meg egyértelmű is.
  Visszafelé mindig visszavált magától.

  Elektronikai meghibásodás és annak költsége:
  Nos ez egy egyszerű autó, emiatt is választottam szervizes autóként.
  Tehát van 4db egység általában, ebből a használat miatt 2db ami fontos:
  – motorvezérlő (ebből én még nem láttam hibásat)
  – központi vezérlő (na ezzel tudnak gondok lenni, de javítható – mi is tudjuk javítani – de ha nincs más 40eFt-ért van bontott)

  Ami általános, a kábelköteg kidörzsölődése idővel, ez megint előrelátással orvosolható.

  Egyéb meghibásodások ritkán fordulnak elő, tehát azt gondolom h nem kell azonnal BOSCH gyári szonda 50eFt-ért mikor az univerzális szintén BOSCH szonda a benzineshez 14eFt.

  Tehát végeredményben lehet egy járművet így is tálalni meg úgy is.

  Mint írtam nem bántam meg és nem adnám el, pedig az elmult 20évben volt jópár Nissan, BMW, Audi, JEEP…. is a használatomban.

  Ami biztos, h a gyári új alkatrész ára lehetne olcsóbb, de azt tapasztaltam, h mindig lehet találni megfelelő áron bontottat/utángyártottat csak körbe kell nézni és nem egyből a pénztárcát nyitogatni.

  Új és használt ára valóban borsos, ha munkára használom visszahozza az árát (legalábbis a használt biztosan).
  Ezen az áron már korrekt nagyméretű autót is lehet venni, de kinek mi a cél ugye és mire.

  Egyéb fentartási költségek, most nevetni kellene 😀 asszem ezen a kérdésen…nos mivel elenyészően alacsony a jármű tulajdonságai miatt…nem is ragoznám.

Vélemény, hozzászólás?