Miért nincs nő az F1-ben? Megmondja a legenda

Kéne egy-két nő, de mentálisan gyengék

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fejben nem olyan erősek a nők, mint a férfiak, ezért nem lehet belőlük F1-pilóta - mondta Sir Stirling Moss a minap.

Nem elég jók a nők arra, hogy a Forma-1-ben szerepelhessenek - mondta egy interjúban Sir Stirling Moss, a legendás brit autóversenyző. Moss most 83 éves, és bár világbajnoki címet nem szerzett, sokszor volt az övé a pole pozíció, sokszor állhatott dobogóra, és sok-sok futamot is nyert a királykategória hőskorában.Az 50-es évek végén Moss még versenyzett nő ellen, és így emlékszik az F1-ben első hölgyként - kemény három futamon - indított Maria Teresa de Filippisre: "Mindig dobtam neki egy csókot, amikor leköröztem... De legalább figyelte a tükröt, s rendben lehúzódott." Szerinte fizikálisan bírják a terhelést, azonban a mentális alkalmasságukban nem hisz: "Akadt már néhány ügyes női pilóta, viszont győzni egyiknek sem volt esélye. Azt gondolom, a versenyzés közbeni stresszt és a kockázatvállalást nem tudják kezelni. Nincs meg bennük az az adottság, ami a győzelemhez kell."
Hirdetés

Mit szól ehhez például az a Susie Wolff, aki a DTM-ből érkezett tesztelőnek a Williams-Renault csapatához? "Minden tiszteletem Sir Stirlingé, de ő a régi generáció képviselője, egy olyan generációé, amikor a pilóták még az életüket kockáztatták a futamokon. Viszont a Forma-1 ma már jóval biztonságosabb és fejlettebb." Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz mindenhatója pedig hiába szeretne női sztárt (is) látni a sorozatban, azt még ő is elismeri, hogy ennek minimális a realitása: "Semmi nem akadályozza, hogy nők is küzdhessenek a férfiak ellen, ám legfeljebb kisebb csapatoknál kaphatnak lehetőséget és csupán akkor, ha tehetős szponzoraik vannak. Igazából esélyt sem kapnak az olyan istállóknál, mint a Ferrari vagy a Red Bull." Ezt Wolff kisasszony, a Williams ex-igazgatójának, Toto Wolffnak a felesége sem cáfolta: "Egyetértek ezzel, a bajnoki címért harcolók a legjobb pilótákat szerződtetik. Én csak próbálok bekerülni, s ha nem hinnék abban, hogy sikerülhet, nem lennék itt."
Susie Wolff révén majd' 40 év után lehetne újra női pilóta az F1-ben. Lella Lombardi 1975-76-ban 12 versenyen állt rajthoz, s fél pontot gyűjtött, amikor is Spanyolországban a 6. helyen autózott, de félbeszakadt a futam egy tragikus tömegbaleset miatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?