Míg nálunk emelkedtek, máshol csökkentek az üzemanyagárak

Üzemanyag-piac: nemzetközi kitekintés és hazai előrejelzés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai üzemanyagok esetében már nem érvényes az ársapka, a nemzetközi porondon viszont most került bevezetésre - mutatjuk a hatásokat a Holtankoljak.hu elemzése által.

A Holtankoljak nem csak a hazai üzemanyagárak alakulásáról, a nemzetközi viszonyokról is gyakorta képet ad, most is hírt adtak az aktuális helyzetről. Mint írják, december 6-án lépett életbe az uniós olajembargó és az orosz olajjal szemben a 60 dolláros ársapka. Pont akkor, amikor a Magyarországon érvényes kiskereskedelmi üzemanyagár-sapkát eltörölték. Ennek hatására a háború előtti szintig esett vissza a Brent olaj hordónkénti árfolyama is, jelenleg 77 dolláros szinten mozog. Ez egy hét alatt 11%-os árcsökkenést jelent. Ez ugyanakkor nem jelent még meg a hazai üzemanyagárakban, hiszen a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket az események láttán.
Hirdetés
Miként arról beszámoltunk, a keddi 480 forintos ársapka kivezetésével egyidőben visszaemelésre került a benzinre és a gázolajra is a 32 forintos literenkénti bruttó jövedéki adómérték.
Hirdetés
A forint pedig egyre csak gyengül, a múlt héten is mintegy 3%-ot romlott az árfolyama, hiszen a dollárért újra 399 forint felett kell fizetnünk. Jogos a kérdés, hogy ha az olaj ára a háború előtti szinten mozog, akkor a hazai kiskereskedelmi árak miért nincsenek 500 forint körül. A válasz a forint árfolyama, hiszen nem csak a benzinért, a dollárért és az euróért is érezhetően többet kell ma fizetnünk, mint az év elején.
Hirdetés
Hogy mi lesz az üzemanyagárakkal a héten, egyelőre nem tudjuk. Van ugyan esély némi ármérséklésre, de az árfolyammozgásokat elnézve még akár az emelésre és persze az árak változatlanul hagyására is. 
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?