Miként hat az ország lezárása az autózásra? Lesznek szervizek?

Nyugalom, az elkövetkezendő hetekben is autózhatunk, a szervizek is zavartalanul üzemelhetnek

Várható volt, de mégis sokkoló a hír az ország lezárása kapcsán. Tegnap még kérdéses volt, hogy mi lesz az autózással, a szervizekkel, mostanra megérkezett a válasz.

Több mint egy napja vártuk az ország lezárása kapcsán a részleteket, hiszen abszurdnak tűnt, hogy csak az élelmiszerüzletek, a patikák, a drogériák és benzinkutak lehessenek nyitva. Márpedig az első információk erről szóltak, igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy a további részleteket mára ígérték. Ha meglehetősen lassan is, de meg is kaptuk azokat. Fontos, hogy marad a kijárási tilalom, este 8 és reggel 5 óra között csak a munkáltatói igazolással rendelkező személyek lehetnek úton, lakott területen belül minden közterületen kötelező a maszkviselés. Bár a szolgáltatóknak alapvetően be kell zárniuk március 8-22. között, kivételek a ma délután megjelent rendelet szerint bőven vannak. Hétfőn is kinyithatnak "a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító" üzletek, ám a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletek nem.
Hirdetés

Az összes járműforgalmazó és autókereskedő kinyithat, ahogyan az autószervizek és a személyfuvarozók is zavartalanul dolgozhatnak. Nyitva tarthatnak az állateledel, takarmányt forgalmazó és mezőgazdasági üzletek, a kertészeti árudák és faiskolák, a töltőállomások, a dohányboltok és az újságosok is. Ami az autózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat érinti, a mosási és tisztítási szolgáltatók (így az autósmosók), a jármű- és gépkölcsönzők (autókölcsönzők) ugyancsak kinyithatnak és zavartalanul kiszolgálhatják az ügyfeleket, ahogyan például az informatikai és a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatást végzők is. Az elromló számítógépek tehát ugyanúgy orvosolhatók lesznek az elkövetkezendő hetekben is, ahogyan egy defekttel is nyugodtan mehetünk majd gumishoz, hiszen a szervizekhez hasonlóan ők is nyitva lesznek, az autózást, a mobilitást nem érinti az ország lezárása. Igaz, mint azt megtudtuk Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció elnökétől, ez nem szerény mértékű egyeztetés és lobbizás eredményeként alakult így.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?