Milyen autóval járnak a pszichopaták? Íme a kutatás eredménye!

Most kiderül, hogy a BMW-sek, vagy a villanyautósok őrültebbek! Szerinted?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy brit kutatás azt próbálta meg kideríteni, hogy milyen márkájú, milyen színű és milyen üzemanyag által hajtott járművet választanak maguknak a disszociális személyiségzavar tüneteivel rendelkezők, azaz hétköznapi nevükön a pszichopaták.

Akik hisznek a sztereotípiának, azok a legtöbbször a BMW-ket hajtó sofőrökre mutogatnak, ha felmerül, hogy mely csoport nem tartja be a közlekedés írott és/vagy íratlan szabályait. A szabálykövetéssel és udvariassággal szoros kapcsolatban állhat például, ha valaki pszichopata, tehát antiszociális vagy más néven disszociális személyiségzavarral él. A félreértések elkerülése végett itt nem a köznyelvben antiszociálisként emlegetett, társaságkerülő embertársainkra kell gondolni, hanem azokra, akiket a pszichiátria nevez meg így: ők szembefordulnak a társadalmi normákkal, felrúgják a közösségi együttélés szabályait, így legtöbbször képtelenek valóban beilleszkedni a társadalomba. Ehelyett legtöbbször egy jól kidolgozott álarc mögé bújnak, és bűntudat nélkül manipulálják a környezetüket, így érve el önző céljaikat.
Hirdetés
Ezt azért érdemes tisztázni, mert a 3Gem kutatócég és a Scrap Car Comparison közös felmérésében azt vizsgálta, hogy a kitöltők milyen valószínűséggel pszichopaták, majd ezt vetették össze azzal, hogy milyen autót vezetnek. A járművek esetében a gyártót, a szükséges üzemanyagot és a színt is vizsgálták, míg a személyiségzavarral kapcsolatos eredmény egy 0 és 36 közt terjedő skálán mozog, ahol 18 alatti pontszámot kapnak az egészséges kitöltők. 19 és 26 pont közt lehetséges, 27 felett pedig már valószínű hogy a válaszadó pszichopata. Még mielőtt belemegyünk a részletes eredményekbe, érdemes leszögezni, hogy az emberiségnek szerencséje van, a vizsgált minta teljes átlaga 6,6 pontra jött ki, ráadásul egyetlen márka átlaga sincs még a 18 pont közelében sem.

Ennek ellenére a legrosszabb átlagot valóban a BMW-k sofőrjei érték el 12,1 pontos átlaggal, ám őket szorosan követik az Audi-tulajok 11,7 ponttal.

A következő márka már igencsak "le van maradva", a Fiat-tulajok kapták a harmadik helyet a dobogón a kereken 7 pontos átlaggal, őket követi a tízes listán a Mazda (6,4), a Honda (6,3), a Ford (6,1), a Mercedes-Benz (5,9), a Citroën (5,8), a Volkswagen(5,4) és a Hyundai (5,3). Sokkal meglepőbb viszont a hajtáslánc típusa szerinti rangsor, amelyben a villanyautósok produkáltak kiemelkedően magas értéket: a kereken 16 pontos átlaggal jó eséllyel akadnak köztük pszichopaták. Összehasonlításképp a hibrid tulajok 9,8 pontos, a benzines autót vezetők 7 pontos, a dízellel közlekedők pedig mindösszesen 5,2 pontos átlagot produkáltak. Szín szerinti csoportosításban az arany vezet 12,7 pontos átlaggal, ezt a barna és az ezüst követi 12,2 és 5,5 pontos átlaggal. Végül pedig egy érdekesség:

Az egyéni rendszámmal rendelkezők közt 13,8 pont volt az átlag, míg a hagyományos kombinációt használók közt mindösszesen 5,3 pont.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatást egy viszonylag kis mintán végezték, így nem biztos, hogy az egész brit társadalomra vetíthető képet mutat. Az eredményekből kiindulva viszont mindenképpen megérné folytatni, esetleg nagyobb mintán megismételni az adatfelvételt, hiszen valószínűleg nem csak szerintünk érdekes az alapfelvetés. Ennek ellenére - ha Angliában jártok - mindenképp vigyázzatok az egyéni rendszámos, aranyszínű és tisztán elektromos hajtású német prémiumautók tulajaival.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.12.03. at 16:25
    Permalink

    A cikk – bár nyilvánvalóan egy angolszász cikk fordítása – megint tévesen keveri a pszichopatát a szociopatával: a hidegfejű erkölcsszegőt a forrófejű törvényszegővel. A jelen cikk az utóbbikról, a szociopatákról szó, s egyébként nagyon találó!

    “Nem minden BMW-s bunkó, de minden bunkónak BMW-je van!”

Vélemény, hozzászólás?