Milyen kölcsönből vegyek elektromos autót?

Fizetett hirdetés

Kölcsönből vásárolnál, hogy aztán olcsóbban autózhass?

Úgy tűnik, egyre több tényező tereli az elektromos autók felé a vásárlókat. Milyen hitelek közül választhatunk, ha nem saját pénzből vásárolnánk? Mutatjuk!

A 480 forintos hatósági ár az üzemanyagokra jelenleg október 1-ig garantált, de akik nem céges autóval járnak, azok is felhördülhettek, amikor július végén a cégek számára megszűnt az ársapka. Az óvatosabb vevők már arra számíthatnak, hogy hamarosan mindenki piaci áron tankol majd. Ráadásul a benzinkutak ellátási gondjairól is naponta hallunk újabb híreket, így a hosszabb utakra most többen indulnak tele tankkal, hogy elkerüljék a sorban állást a kutakon, amit egyre ritkábban lehet. Emiatt sokan dönthetnek úgy, hogy inkább elektromos autót vásárolnak, így nem függenek majd a magas üzemanyagáraktól, és az üzemanyaghiány sem fenyegeti őket.
Hirdetés
A másik oldalról viszont az elektromos áram ára sem kecsegtet semmi jóval. Szeptembertől változnak a rezsicsökkentésre vonatkozó szabályok, így az átlagfogyasztás felett jelentősen nőnek majd ez energiaárak. Ráadásul a jelenlegi gazdasági helyzetben a közvélemény aggódva figyeli a fűtési szezon közeledtét, és bármilyen hiány az autózásra is hatással lesz.
Csak becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a hosszabb távú jövőben mennyit kell fizetnünk az áramért és az üzemanyagért, de akár hagyományos, akár elektromos autóval járunk, valószínűleg egyre drágábban tesszük ezt.
Hirdetés
Közben az infláció tovább emelkedik, ami az autók árát is növeli, és az új autók beszerzése továbbra is nehézkes. Az elektromos autók ára még mindig a hagyományos motorral szerelt autóké felett van mind a használt, mind az új autók piacán, de ennek ellenére úgy tűnik, a vásárlók jobban bíznak az elektromos áramban, mint a fosszilis üzemanyagokban. Ezt mutatja, hogy az elektromos autók iránti kereslet mindkét szegmensben nőtt az elmúlt időszakban. Az elektromos autók piacán egyébként a cégek is nagyobb számban jelennek meg, egyrészt mivel az elektromos autókat nem befolyásolja a hatósági üzemanyagár, másrészt pedig mert ezekre a járművekre továbbra sem kell cégautóadót fizetni. Az így megnövekedett keresletnek a használt elektromos autóknál is árnövelő hatása van.
Ha hitelből vásárolnánk
A legnépszerűbb elektromos autók ára most valahol 14-15 millió forint körül mozog, ha újonnan vásárolnánk. A BMW i3 ára használtan 10 millió forint körül indul, egy új modell ára pedig 13,3 millió forintnál. Egy azonnal elvihető új Hyundai Ioniq 19,4 millió forint, használtan pedig 16 millió forintért megcsíphető volt a legolcsóbb a cikkünk írásakor, de persze hamar elkelt, így már 20,69 millió forint a legolcsóbb azonnal elvihető. Ha pedig egy elektromos Volkswagen ID.5-re pályázunk, az 20-26 millió forintba fog kerülni. A Tiguan Plug-in-hybrid 18 millióért, az Arteon pedig 22 millió forintért elérhető. Könnyen lehet, hogy a vételárat némi kölcsönnel is meg szeretnénk támogatni. Jelenleg – nem meglepő módon – a kölcsönök kamatai is nőnek. Augusztusban szinte minden bank hajtott végre emelést, és nem számíthatunk arra, hogy a folyamat hamarosan megáll.
Hirdetés
Mit tehetünk akkor, ha hitelre van szükségünk?
Ha mindenképpen hitelből szeretnénk autót vásárolni, akkor most nem érdemes várnunk az igényléssel – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője. A kölcsönök kamatának további emelkedése várható, így minél tovább halogatjuk a hitelfelvételt, valószínűleg annál többet kell majd visszafizetnünk. Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen hitel lenne számunkra megfelelő, és használjunk autóhitel-kalkulátort.
Autóhitelek
Ezek olyan személyi kölcsönök, amelyeket vagy szabad felhasználásra, vagy kifejezetten autóvásárlásra kínálnak a bankok. Lényegi különbség nincsen, de a bankok kisebb kockázatot látnak az olyan kölcsönökben, amelynél tudják a hitelcélt, így ilyenkor kedvezőbb feltételeket is kaphatunk. Az autóhitel kalkulátor segítségével megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb kölcsönt.
Fontos tudnunk, hogy a kedvező THM néha annak függvénye, hogy a banknál számlát nyitunk, és oda havonta bizonyos összegű jövedelemátutalást vállalunk. Ha ilyet nem szeretnénk, akkor azt a kalkulátorban be tudjuk állítani, de az egyes kölcsönök részletes leírásánál is találunk erre vonatkozó információt.
Hirdetés

Ha például 7 millió forintot vennénk fel 7 évre, és ehhez havi nettó 350 000 forint jövedelmet tudunk igazolni, akkor a legjobb ajánlatot jelenleg a MagNet Bank kínálja 123 000 forintos havi törlesztővel és 12,52%-os THM-mel. Ehhez havonta legalább 250 000 forintos jövedelmet kell a bankhoz utalnunk, és a számlánkat aktívan használnunk kell.
A CIB Bank, az MKB Bank és a Cofidis mindegyike 124 000 forint körüli törlesztőrészlet és 12,8-12,9%-os THM mellett ad kölcsönt. A CIB Bank ezért 250 000, az MKB 350 000 forint jövedelem-jóváírást vár el, a Cofidis viszont nem kér jövedelemátutalást.
Hirdetés
Mi a helyzet a jelzáloghitelekkel?
Autót vásárolhatunk szabad felhasználású jelzáloghitelből is. Bár a jelzáloghitelek kamata is emelkedik, még mindig alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké.
A fentiekhez hasonló paraméterek mellett – azaz, ha 7 millió forintot vennénk fel 7 évre – az Erste 113 000 forintos havi törlesztőrészlettel, 9,81%-os THM-mel kínál szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ezt a hitelt 5 éves kamatperiódussal kaphatjuk meg, de az MKB végig fix kamatozású hitele 114 000 forintos havi törlesztővel, 9,88%-os THM-mel elérhető. A szabad felhasználású jelzáloghitelek korábban nagyon népszerűek voltak, és jó opciót kínálhatnak a személyi kölcsönökkel szemben, de nem minden esetben.
Hirdetés
Amit érdemes megfontolnunk:
A jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetre is szükségünk van, tehát a lakásunkra fog kerülni a bank zálogjoga. A hiteligénylés a jelzáloghitelek esetében jóval hosszabb. Míg a személyi kölcsönt napokon belül megkapjuk, és akár online is igényelhetjük, a jelzáloghitelek esetében 1-1,5 hónapot is igénybe vehet a hiteligénylés, és kezdeti költségekkel is jár, mint amilyen például az ingatlan értékbecslés díja.
Arra is érdemes figyelni, hogy míg a személyi kölcsön kamata a futamidő végéig fix, a jelzáloghitel több kamatperiódusból is állhat, amelyek leteltével a kamat változhat, így akár nőhet is. Továbbá alacsony összegnél nem éri meg jelzáloghitelt felvennünk, ezért ha 5 millió forint alatti hitelben gondolkodunk, akkor valószínűleg jobban járunk a személyi kölcsönnel.
Cikkünk összeállítását a BiztosDöntés.hu segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.08.25. at 19:46
    Permalink

    Semmilyen kölcsönből nem veszek semmilyen szar elektromosautót egy 70 éve nem látott gazdasági válság küszöbén.

    2 éve vettem új Vitarát,tökéletes autó,alacsony fenntartási költségekkel ami a jelenlegi helyzetben mégjobban kidomborodik.

    Majd ha egy kisköcsög méretű dàcsa spring nem 10 millió lesz, hanem 3, -amennyit ér- akkor majd elgondolkodom az elektromos autón.

Vélemény, hozzászólás?