Minden tizedik egy emissziómentes élményautó a Share Now-nál

Mini Cooper SE villanyautókkal bővült a Share Now flottája, kipróbáltunk egyet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Budapesten már egy ideje három autómegosztó szolgáltatása közül válogathatunk, már a Share Now flottája is 300 tagú, nemrégiben 30 darab tisztán elektromos Mini Cooper SE-vel bővültek.

Lassan két éve elérhető Magyarországon a BMW és a Daimler közös autómegosztója, a Share Now. Egyértelműen azonosítják magukat: ők a prémium autómegosztó, hiszen mi mást képviselhetnének prémiumgyártóként. Flottájukban ugyanakkor nem csak sajátmárkás modelleket találhatunk, hiszen ősszel a trendi Fiat 500-asokkal bővültek, nemrégiben viszont 30 darab Mini Cooper SE-vel. Így a már 300 autós flottából minden tizedik autó egy Cooper SE, vagyis a zéróemissziós élményautó. Mivel 30 darab BMW i3 és 5 elektromos smart fortwo is van a flottában, minden ötödik autójuk emissziómentes. Az autómegosztó lényege ugyebár, hogy leveszi a vállunkról az autótartás és az üzemeltetés terhét, mégis mindig újszerű, szervizelt, a biztonságos közlekedésre felkészített modellekkel autózhatunk. Kétségkívül a Share Now flottája a leginkább sokrétű, városi minitől kompakt SUV-ig és egyterűkig számos modell választható, minden esetben automata váltóval, a legtöbb esetben országos autópályamatricával, de az elektromos modelleken, így a BMW i3-asokon és a Miniken csak Pest megyei van. Logikusan, hiszen annál távolabb aligha fogunk velük menni, az viszont jó pont, hogy az autómegosztónál nincs felára a vételárban drágább elektromos modellek használatának. Ár szempontjából a megosztott autó persze nem a legolcsóbb, semmiképp se kívánjuk a tömegközlekedéshez mérni, annál ugyanis a legtöbb esetben jóval drágább, bár vannak olyan helyzetek, például ha többedmagunkkal utazunk a városban, akkor több átszállást kiváltva már akár a BKV-nál is olcsóbb lehet. Leginkább azonban az autózással vagy a taxizással konkurál. Ha csak ritkán, mondjuk heti egy-két alkalommal autózunk, vagy ennyiszer lenne szükségünk egy második autóra, akkor már eléggé versenyképes a Share Now is. Nem a legolcsóbb, előfizetés nélkül 79 Ft/perc díjtól érhetőek el autóik, a Cooper SE-k 99 forint/perctől (990 Ft-os havidíjért a Pass 25 nevű bérlet 25%-os kedvezményt ad az előbbiekből). Ha a Miniket nézzük, van kedvezőbb ajánlat is a piacon, de azért itt nem egy belépő miniautóról van szó. Hiába a név, a Mini valójában egy élménykompakt, villanyhajtással pláne. Az pedig messze nem mellékes, hogy nem csupán perc alapú, hanem órákban mért díj is létezik, például 6000 forintért 2 órára is megkaphatjuk az autót, ami már csupán 50 forintos percdíjat jelent.
Hirdetés
Két óra alatt elég sok mindent el lehet intézni, be lehet vásárolni, meg lehet látogatni valakit, vagy akár élményautózhatunk is egyet. Én speciel a kellemest a hasznossal összekötve óvodás gyermekemet szedtem össze, majd az egyik tesztautót a Minivel, de egy randihoz is elég jó kiegészítőnek tűnik.

A villanyhajtással megdöbbentő dinamikát és vezethetőséget ad.

Utóbbit veséztük már: a 184 lóerő és a 270 Nm nyomaték azt jelenti, hogy 70 km/óráig a JCW csúcsváltozatnál is fürgébb, az azonnali gázreakció pedig nem csak lámpától, a kanyarokból kigyorsításkor is előny. Persze csak óvatosan, szerintem bőven nagyobb teljesítmény ez annál, hogy kvázi ismeretlenül túl bátrak legyünk vele, s ne feledjük, a megosztós autók többségén, így a Miniken is négyvészakos abroncsok vannak. A Share Now használata amúgy nagyon egyszerű, személyes ügyintézés nélkül, díjmentesen regisztrálhatunk, elegendő hozzá okostelefonunk és egy bankkártya. Meg persze egy érvényes, legalább 1 éves (és B-kategóriás) jogosítványra is szükség lesz, azt a regisztráció után be is kell fotózni, majd ellenőrzése után már gyakorlatilag használhatjuk is. Autót felvenni csak a kijelölt zónában, Budapest belterületén lehet, viszont bárhova mehetünk az autókkal. A bérlést befejezni szintén csak a központi vagy a szigetszerű zónák egyikében lehet (utóbbiakban plusz díjért). Az indulás sima ügy, alkalmazásunkban saját pozíciónkat és azt is látjuk, hogy körülöttünk milyen autók, merre találhatók. Márka, modell, rendszám, töltöttség, na meg a hozzájuk kapcsolódó tarifa, illetve tarifák is láthatók. Egy-egy (belső égésű motoros) modell napokra is kibérelhető fix díjért. Nyilván nem a piac legalacsonyabb áráért, de ha azt a kényelmet nézzük, hogy akár a házunk előtt, vagy egy saroknyira beleülhetünk, s az árban az autópályamatrica és az üzemanyag is benne van (persze kilométerkorláttal, felette fizetősen) már elgondolkodtató az ajánlat. A Mini és a BMW modellek ütőkártyája, hogy olyan szintű gyári carsharing támogatással rendelkeznek, hogy kulcs nélkül használhatók. Telefonunkról nyithatjuk, zárhatjuk őket.
Hirdetés
Ez a Mini esetén azt jelenti, hogy a bérlést telefonunkról pin kódunk megadásával indítva azonnal élednek a LED-lámpák, hátul a zászló, azaz Union Jack. Bérlés előtt persze körbe kell nézni az autót, hátulütő, hogy a sérülések jelentése az alkalmazáson keresztül nem megy, e-mailben kell elküldeni azok fotóit, ha találunk. Márpedig jó eséllyel fogunk, esetemben a 950 kilométert futott, szinte új autó mindkét első felnijén találtam karcot. Fontos, hogy majd a bérlés lezárásakor is fotózzuk le az autót, az alkalmazás erre nem figyelmeztet, de persze a hosszú ÁSZF-ben benne van, s logikus is, hogy tudnunk kell bizonyítani, mi még sértetlenül tettük le, különben hamar megismerkedhetünk a Casco biztosítás önrészével. Ha már okostelefonos kapcsolat, a navigációt az alkalmazásból az autó kijelzőjére küldhetjük, de ha van nálunk kábel, akár Apple CarPlay-t is használhatunk. Praktikus, hogy legyen, hiszen

az autómegosztó használatához nem lemerülő telefon szükséges.

A bérlés közben szabadon autókázhatunk, telefonunkról a várakozást választva simán zárhatjuk az autót, majd ahhoz egy boltból, vagy a gyerekek felvételéből visszatérve folytathatjuk utunkat, közben nem fogja tudni más elvinni az autót, hiszen mi vagyunk az aktív bérlők, csak épp "várakozunk". Ha viszont Minihez jutunk, szerintem bizony vezetésre használjuk ki a perceket, 6000 forintért két órányi élményautózás egy ilyen jól vezethető autóval jó bolt. Arra persze érdemes figyelni, hogy - már említetten - csak Pest megyei matrica van rajta, s a töltöttség kapcsán sem mellékes, hogy 50%-os töltés alatt 100 kilométerre sem elegendő a hatótávja. Ha tehát kiugranánk egy visegrádi, dobogókői körre, ennél nagyobb töltésűt kell választani. Míg ugyanis a benzines Share Now autók a bennük lévő üzemanyagkártyával - ráadásul plusz kreditért - tankolhatók, az elektromosok töltéséről a flottakezelők gondoskodnak, bennük töltőkábelt sem találunk. Így nem mellesleg a Cooper SE csomagtere is egész nagy, hiszen a teljes padlórekesze is használható. Na persze csak ésszel, hogy nehogy ottfelejtsünk valamit, ugyanis a bérlés lezárása előtt a szabályos, természetesen zónán belüli parkoláson túl az is fontos, hogy az autót nézzük át, hogy nem hagytunk-e benne bármi apróságot. Ha ugyanis igen, csak új bérlés indításával nyithatjuk ki az autót, ráadásul ha nem azonnal vesszük észre, akkor futhatunk utána, s csak a következő bérlő(kön) múlik, hogy visszajut-e hozzánk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?