Mindenki számára elérhető lenne a klasszikus BMW-t idéző eSetta

eSetta: a városi autózás jövője?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy bécsi diák rajzolta meg az ötvenes évek mikroautójának modern, villanyhajtású változatát, melynek üzemeletetését mindenki által igénybe vehető, városi bérautóflottában képzelné el.


A bécsi születésű, iparművészetet hallgató Tony Weichselbraun munkája a képeken látható BMW Isetta utánérzés, mely még nevével is az ötvenes években népszerű BMW népautóra utal, egy modern kori csavarral. Nem véletlenül változtatta a típus nevét eSettára, elképzelései szerint ugyanis a kisméretű villanymotorral és kisméretű akkumulátorral felszerelt apróság nem a hagyományos autópiaci környezetben kellene, hogy megtalálja helyét.
Weichselbraun elképzelése szerint az eSettákat a nagyvárosok különböző pontjain direkt erre a célra kialakított, indukciós elven működő akkutöltőkkel ellátott parkolóiban helyeznék el, ahonnan mindenki szabadon – ha nem is ingyen – bérelhetné ki őket rövidebb utakra, a visszavitelt követően pedig a létesítményben leparkolás után automatikusan megkezdődne az autók akkumulátorainak visszatöltése.
Hirdetés

A rendszer voltaképp ugyanaz, mint a Budapesten fejlesztés alatt álló bubi projekt, csak ebben az esetben autókkal, ami annyival nehezíti megvalósíthatóságát, hogy ki kellene egészíteni valamilyen biztosítékkal, ami garantálja, hogy csak jogosítvánnyal rendelkezők bérelhessenek autót. Ilyen megoldás lehetne például a mikrochippel ellátott vezetői engedély, és persze GPS-jeladó sem ártana az autókba, hogy ne tűnjön el idő előtt szőrén-szálán a bérflotta.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?