Minek az autó, ha mindig kéznél a net?

Az okostelefonok is nyírhatják az autóeladásokat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Amerikában a net- és telefonfüggő tinik már nem sietnek jogosítványt szerezni, s ezért apu nem kell, hogy autót vegyen nekik. Van baj.

Amerika most még a világ legnagyobb autópiaca, ezért az ottani tendenciák, a vásárlói preferenciák kiemelt fontossággal bírnak az autógyártók számára (is). Az okostelefonok, a mindenféle táblagépek népszerűségét meg nem kell magyarázni, elég csak szétnézni mondjuk egy budapesti buszon vagy azt figyelembe venni, hogy a gyártók milyen alkalmazásokkal próbálják kiszolgálni az "okos" nemzedéket. Legutóbb az új Skoda Octavia bemutatóján hallottunk érdekes és vonatkozó innovációról - részletek itt.
Viszont ez nem elég. Nem elég, mert a kütyük viharos terjedése közben visszavetheti az újautó-vásárlást, legalábbis ez derül ki egy friss tanulmányból, amit a michigani egyetemen készítettek. Ez azt mondja, hogy az USA-tinik már nem sietnek 16 évesen jogosítványt szerezni, nem kérik aputól az új autót, mert minek is mennének bárhova, amikor a szinte mindig és mindenhol kéznél lévő net révén folyamatosan kapcsolatban vannak a barátaikkal, ismerőseikkel, bárkivel és bármivel. Harminc évvel ezelőtt, 1983-ban a 16 éves amerikaiak közel felének volt vezetői engedélye, 2010-re ez 28%-ra csökkent. A 17 éveseknél az arány 69 kontra 46, a 18 esztendősöknél 80 kontra 61%.
Hirdetés
S miként érinti ez az autóeladásokat? 1985-ben a 20 év alattiak még vagy 500 ezer új kocsit vettek, tavaly bezzeg már "csak" 300 ezret. A visszaesésnek ugyanakkor az is az oka, hogy nehezebb lett jogosítványoz jutniuk, sőt, Kaliforniában például a sikeres vizsga után a 18 éven aluliak nem autózhatnak egyedül sehova, este 11 és hajnali 5 óra között pedig még szülői felügyelet mellett sem vezethetnek autót.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 05:45
  Permalink

  Először is kételkedve fogadom a kutatás erdményeiből levont következtetéseket. Azt gondolom, hogy az elmaradt vásárlások leginkább a válságra vezethetőek vissza. A jogsi későbbi megszerzése pedig valószínű arra, hogy megszigorították a vezetési szabályokat, ahogy a cikkben is szerepel. Azt hülyeségnek tartom, hogy azért nem szerez valaki jogsit, mert nem megy el a haverjához, hanem inkább chatel vele. Ha a magyar viszonyokra gondolok, akkor hiába van okostelefonom, attól még nem tudok lemenni a haverokkal a Balatonra. Másrészt pedig sok munkahelyen is alapvető feltétel a jogsi.

  Az egyszerű jogsihoz jutás amerikai feltételeit nem ismerem, bár két unokatestvérem is ott szerzett jogsit, de valahogy sosem beszéltünk róla hogyan. Egy korábbi angol tanárom viszont Angliában (is) letette a vizsgát. Főiskola előtt – még a 90-es években – kiment Angliába baby-sitternek, és a munkához kellett a jogsi, hogy óvodába, később iskolába tudja vinni a gyerekeket. Volt is itthon szerzett jogsija, de azt az angol biztosító nem fogadta el. Ezért ott újra le kellett vizsgáznia. A vizsga annyi volt, hogy a vizsgabiztos beült mellé a kocsiba, mutatott neki 5-6 táblát, azokat tudta, ezzel megvolt az elmélet, majd mentek a városban 15-20 percet és megvolt a jogsi. Ráadásul olyan jogsit kapott, hogy tágabb kategóriákra volt érvényes, mint a hazai B kategóriás jogsi. Pl. nálunk B-vel csak 9 szemlyes kisbuszt vezethetsz, az ő jogsijával viszont 15 személyeset is. És ezen kívül is más volt sok dolog (súlyhatárok, kéttengelyes utánfutó vontatás, stb.). Ráadásul a jogsiját 50 (!) évre adták. Meg is mutatta, 1998-ban állították ki, az érvényességnél pedig 2048 szerepel. Azt mondta, hogy úgy tudja Angliában 2000 körül megszigorították a rendszert.

 • 2017.10.30. at 05:45
  Permalink

  Bele se merek gondolni milyen tapasztalt fiatal vezetők lehettek ott a régebbi könnyű rendszerben. Egy tesztlap és egy kör a városban automata váltóval, és meg is van jogsi. Vagy ez csak a filmekben ment így?:D Minden esetre nem fakadtam sírva, hogy ezekből most kevesebb van:D

Vélemény, hozzászólás?