Mit tudnak a prémium autóvédelmi rendszerek? Megnéztük!

Fizetett hirdetés

Összevetés: prémium kategóriás járművédelmi rendszerek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Távfelügyelet, mechanikai védelem, nyitás zsebből, applikációval vagy távirányítóval, blokkolás, menetnapló - mi mindent kapunk az egyes prémium autóvédelmi rendszerektől?


Miként lophatatlan autó nincs, abban sem lehetünk biztosak szinte sosem, hogy autónk kellően biztonságos helyen parkol. Sokszor épp a zárt garázsok jelentik a legnagyobb veszélyt lopás szempontjából, s azt is tudjuk, hiába van casco biztosításunk, lopás esetén jól semmiképpen sem járunk, már csak az időveszteség és a bosszúság kapcsán sem. Ezért aztán a mai napig érdemes a gyári védelmi rendszereket utólagos telepítésűvel is kiegészíteni.
Igen, gyári védelem már bő 10 (ha nem 20) éve gyakorlatilag minden autóban van. Egy másolt fizikai kulcs önmagában nem lesz elegendő az autó indításához, a gyári kulcs ugyanis egy jeladót tartalmaz, aminek hiányában az autó bár rendszerint nyitható, de nem indítható. Bár ez a védelem, az "indításgátló" minden modern autóban benne van, csak az amatőr tolvajok számára jelent akadályt. A gyakoribb autómárkákhoz Kínából rendelhető kész kit, amellyel laikus számára is indíthatóvá válik a jármű, a készülékek működését típusonként még pár perces videókon is demonstrálják. A rizikófaktort pedig csak tovább növelik a ma már egyre inkább terjedőben lévő, már az aktuális Dacia Dusterhez is rendelhető „kulcs nélküli” nyitó- és indítórendszerek, amelyeknél elő sem kell vennünk az autó nyitókártyáját, az a zsebünkből ad jelet az autónak a nyitás és az indítás engedélyezésére. Ha ezt valaki lehallgatja, majd egy átjátszóval továbbítja az autó felé, akkor ő is nyithatja, majd viheti is autónkat - amennyiben nem gondoskodunk egyéb védelemről.
Az egyéb védelem többféle lehet, mechanikus és elektronikus is, ám a váltó- és kormányzárak ideje macerásságuk miatt talán már lejártnak tekinthető, ahogyan abban sem lesznek valódi segítségül, hogy feltörésük után az autó ne legyen indítható, netán az elmozdított autóról jelet adjanak. Márpedig ma már mind a GPS-es, mind az internetes technológia bőven ad lehetőséget arra, hogy autónk gyakorlatilag online kapcsolatban legyen velünk - parkolás közben is. Ha ma autóvédelmi rendszerről beszélünk, érdemes megnézni ezek képességeit, árait és tudását. Egyrészt már egészen elérhetőek, másrészt azonos árfekvésben eltérő szolgáltatásokat kaphatunk.
Mi most a kifejezetten prémium autóvédelmi rendszereket vettük alapul, az új autókhoz alapáron járó alap immobilizerekkel szemben a hazai szolgáltatók drágább rendszereit állítottuk. Igaz, nem minden cég kínál több alternatívát, a ma divatos Blue16 például ugyanúgy csakis egyetlen rendszert ajánl, mint például a General Track, amelynek autóvédelmi rendszere a Gorilla S10 Intelligens Autóriasztó. Utóbbi esetén a verziószám mondjuk mutatja, hogy nem az első próbálkozásukról van szó.
Összevetésünkbe két másik ismert rendszert válogattunk, a Pajzs elsősorban gépjárművédelmi, lopás- és rablásgátló rendszereiről ismert, míg a Sentintel Protect alapvetően flottakövető rendszer, ami akár indításgátló modullal is kiegészíthető, ám annak 3000 Ft-os ára nem ígér túlzottan komoly védelmi képességet. Táblázatunkból jól látható, hogy a leginkább komplex szolgáltatáscsomagot a Gorilla S10 adja, hiszen itt egy elég komoly indítás- és automata rablásgátló rendszerről van szó, ami ráadásul az egyedüliként adott automatikus, kulcs nélküli élesítéssel és feloldással a négy rendszer közül a lehető legkényelmesebben, pont úgy használható, akárcsak a gyári indításgátló, csupán egy másik (ám a gyáriaknál biztonságosabb, oda-vissza kommunikáló) jeladó kell legyen a zsebünkben. A Gorilla S10 távirányítója banki szintű AES256 titkosítást alkalmaz, melynek feltörésére nincs ismert módszer, biztonsága összehasonlíthatatlan a ’90-es években megjelent ugrókódos megoldásokkal, melyek egy 30 dolláros kis eszközzel kijátszhatók. (Lásd bővebben itt!)
Prémium autóvédelmi rendszerek - melyik mit tud
Generel Track Gorilla S10Sentinel Autó ProBlue 16 közelítőkulcsos, cserekódos autóriasztóPajzs + GPS gépjárművédelmi rendszerGyári immobilizer
Indításgátlás3.000 Ft-os modullal
Riasztás ajtónyitásra-
Riasztás indításra-
Riasztás szabotázs, elérhetetlenség esetén---
Riasztás elmozdítás esetén---
Emelésérzékelés20.000 Ft-os extraként--
Menetnapló---
Ajtónyitások naplózása----
Élesítésautomatikusapplikációból vagy automatikusanakár az autó saját távirányítójával isautomatikusautomatikus
Nyitásautomatikus, kulcs nélküliapplikációbólaz ablakhoz érintendő kulccsaltávirányítóvalautomatikus
MobilapplikációAndroid és iOsAndroid és iOs-Radar Kommunikátor (50.000 Ft+áfa rendszerrel)-
Távoli blokkolás--lehetséges-
Rablásgátlásautomatikusan--
Telefonos vezérlésHívás, SMS, applikáció--SMS-sel, felárért applikációval is-
Motortérzár---
Roncsolásmentes beépítésfeltételezhetőfeltételezhetőbiztosan nembiztosan nem-
Ár (nettó)129.000 Ft (Kamatmentes részletre is, visszavásárlási garanciával. NINCS HAVIDÍJ!)99.500 Ft + évi 30.000 (havi 2.500) Ft150.000 Ft225.000 Ft(+Radar Kommunikátor esetén 1.900 Ft havi díjjal)alapáron jár

A Gorilla S10 ráadásul nemcsak lopás- és rablásgátló rendszer, hanem teljes flottakövetést is ad. Riasztója ajtónyitásra, ablaktörésre, indítási kísérletre, elmozdításra és emelésre, valamint szabotázsra is figyelmeztetést küld, akár email-ben, akár a mobiltelefonos applikációba. Hiába blokkolják tehát egy sajnos viszonylag olcsón és szabadon elérhető rádió blokkolóval, ha ilyen történik, akkor is riasztást kapunk. Napjainkban szintén csekély összegért vásárolhatók úgynevezett jammerek, melyek egyszerre több frekvenciát is blokkolnak, mint a GSM, LoRaWan, 3G, GPS stb, ezért különösen fontos a szerverfelügyelet. Ha valaki nem szeretné applikációból vagy SMS-sel vezérelni, hang alapú értesítés és vezérlés is elérhető, a Gorilla S10 így megvalósítja a beszélő riasztó fogalmát. A rendszer ráadásul kifejezetten megfizethető áron, nettó 39.000 forintért is elérhető, kamatmentes hitelre, 12 hónapon keresztüli nettó 7.500 forintos részletekkel, ha nem kívánjuk egyben kifizetni a nettó 129.000 forintos teljes árat. Hogy a fejlesztők (és egyben üzemeltetők) biztosak rendszerük stabilitásában, azt mutatja, hogy visszavásárlási garanciával adják, ha valakinek nem tetszene működés közben (ez esetben csupán egy nettó 20.000 forintos szerelési díj fizetendő). A magabiztosság persze nem véletlen,

a Gorilla S10 már a táblázatból kiolvashatóan is az egyetlen komplex védelmet, ráadásul havidíjmentesen adó rendszer. Egyebek mellett saját applikációval, olyan SIM-kártyával, amivel nem kell külön vesződni, továbbá az autónak nem csak a menetinfói, hanem a nyitási, zárási naplóját is 2 évre visszamenőleg láthatjuk.


A Gorilla S10-nél valamivel olcsóbb a Sentinel Autó Pro csomagja. Tőlük ezt érdemes versenyeztetni a prémium autóvédelmi rendszerek között, a 3.000 Ft-os indításgátló modullal ez is túlnyúlik már a nettó 100 ezer forintos áron, a havi díjak pedig itt jönnek ki magasabbra, évi 30 ezer, azaz havi 2.500 Ft fizetendő a szolgáltatásért. Ajtónyitásra, emelésre és indításra, valamint elmozdulásra és elérhetetlenségre (szabotázs) itt is mindenképp kapunk értesítést (a telefonos applikációba és e-mailen), ám ablaktörésre nem. GPS-es, applikációból és webről is elérhető követés, múltéli adat-visszanézhetőség és menetnapló itt is van, ám az ajtónyitásokat (a Gorillával szemben) nem mutatja és naplózza a Sentinel, hiszen azokat nem is látja. Míg a Gorilla applikációja a zárak aktuális állapotát is mutatja, a Sentinelé csak az akkumulátor-feszültséget. Még nagyobb kényelmetlenség, hogy itt nincs automatikus nyitás, mindenképp telefonunkról, az applikációból kell kikapcsolni a védelmet. Itt távoli blokkolás, rablásgátlás és telefonon keresztül elérhetőség sincs, csak applikáció. Mivel azonban itt sincs motortérzár, a roncsolásmentes beépítés szintén feltételezhető.
Hirdetés
Míg a Gorilla és a Sentinel esetén alap a GPS-es követés, a Pajzs védelmi rendszer alapáron (nettó 125.000 forintért) csupán indításgátlást és rablásgátlást ad, ráadásul távirányítóját minden esetben elő kell venni, s arról kell kikapcsolni a rendszert. A Pajzs mindenképp ad motortérzárat, ám erről tudjuk, hogy számos esetben a tűzoltók munkáját is nehezítheti, valamint akkor is probléma lehet, ha az akkumulátor lemerül, s a motortérzár miatt a roncsolásmentes beépítés is elfelejthető. Az alap Pajzs rendszer alapvetően indítás- és rablásgátló, ha egyéb funkciókat, például GPS-es követést kívánunk, akkor mélyebben zsebünkbe kell nyúlnunk. A GSM-mel lekérdezhető Pajzs + GPS rendszer ára már nettó 225.000 forint, itt ajtónyitásra és ablaktörésre is kapunk riasztást és értesítést is, ám emelésre, szabotázsra és elmozdításra nem, valamint menetnapló sincs, s applikáció hiányában az ajtózárak állapota sem kérdezhető le. Telefonon, SMS-en keresztül lehetséges az autó blokkolása. Ha megvesszük a nemrégiben bemutatkozott, további nettó 50 ezer forintos Pajzs Radar Kommunikátort, akkor már egész modern szolgáltatásokat, telefonos applikációt és webes felület is kapunk. Utóbbiakon GPS alapú helymeghatározást, sebességmérést, információt az autó tengerszint feletti magasságáról, környezetének hőmérsékleti állapotról és akkumulátorának aktuális feszültségéről egyaránt kapunk. Amennyiben van Pajzs védelmi rendszer is az autóban, akkor láthatjuk a motortérzár, az indításgátló és a védelmi rendszer aktiválásának állapotát is, valamint a rendszer ki és be, valamint szerviz módba is kapcsolható, az autó akár az applikációból is blokkolható, a távirányítók letilthatók. Itt azonban már egy nettó 275 ezer forintos rendszerről beszélünk. Igaz, azt ígérik, hogy az autó olyan szinten lophatatlan lesz, hogy ha az autót önerejéből elmozdítják, akkor annak Eurotax értékét megtérítik. A trélerre felpakolástól tehát (természetesen) itt sem vagyunk megvédve.
Népszerű és ismert rendszer a Blue16 is, ami a szélvédőnél csippantandó kulcsos riasztóként azonosítható. Miként a Gorilla esetén, itt is egy aktív, kommunikáló jeladóról van szó, ami valóban igen jó védettséget ad, ám pont azzal, hogy a jeladó, vagyis a riasztó kulcsa mindig elővevendő, használata nem kicsit macerás. Ajtónyitásra és emelésre itt is kapunk riasztást, de csak az autónál, távolról nem. Ablaktöréskor és az autó elmozdításakor semmilyen jel sincs, sem a külvilágnak, sem felénk, ugyanis itt sem GPS, sem GSM modul nincs. Ezért aztán a szabotázs ellen sincs védelem, illetve arról riasztás, nincs menetnapló és online elérhetőség. Rablásgátlás és motortérzár van, utóbbi kapcsán pedig feltehető a kérdés, hogy van-e értelme, nem lenne-e e jobb egy utastérből indított, mélyen elrejtett rendszer, roncsolásmentesen beépítve. Miként a Pajzs rendszer, úgy a Blue16 ára is borsos, a nettó 150.000 forintos ár ma már online szolgáltatások nélkül elég húzós.

Komplexitásban és ár/érték arányban egyértelmű nyertes a General Track Gorilla S10, olyannyira, hogy további sorrendet nem is érdemes felállítani, a többiek egyaránt kevesebbet, ráadásul drágábban adnak.

További információk a Gorilla S10 riasztróról ide kattintva érhetők el!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.12.23. at 10:05
    Permalink

    Ha ennyire jónak tartják, akkor miért nem a valóban prémium kategóriás autóvédelmi rendszerekkel hasonlítják össze?
    Ja, hogy akkor kiderülne, hogy mégsem annyira jó, sem tudásban, sem árban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?