Molibdén-szulfátot a motorolajba?

Fizetett hirdetés

Ismét terítéken a motorolaj-adalékolás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rendszerint adott modellekhez való olajfajták kapcsán érkezik kérdés Motorolajdoktorunkhoz, most viszont ismét az adalékok kapcsán. Popcornt elő, tessék hátradőlni és olvasni!


Tisztelt Olajdoktor!
Köszönöm eddigi válaszait. Most az olajadalékokkal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni, Molibdén-diszulfid (MoS2) adalékkal kapcsolatban. Zsírban használják súrlódás csökkentésre, ha jól tudom. Német olajcégek motor- és hajtóműolajba is tesznek ilyen adalékot, a piaci tapasztalatok nagyon pozitívak. Az egyik német olajcég, úgy tudom a marketingjét is erre húzta fel, de nem biztos.
Ez az adalék véleményem szerint nem tartalmaz grafitot, teflont, kerámiaréteget, mint a többi adalék, egyszerű súrlódáscsökkentő, talán ezért ilyen pozitívak a piaci tapasztalatok. Olvastam egy tribológus cikkét, amiben azt írta, ha a gyártó olaj mellet adalékot is gyárt, súrlódáscsökkentőt hozzá lehet keverni, a komponensek nem bántják egymást. Más gyártmányú adalékkal már nem ez a helyzet, kiolthatják egymás hatásfokát. Ebben szeretném a tanácsát kérni. Köszönöm!
Tisztelettel:
Csaba
Hirdetés

Kedves Csaba,
Próbálom röviden összefoglalni azt a témát amiről szerintem egy órát is tudnánk beszélgetni.
Az MoS2 adalék jó. Nem is olcsó adalék/technológia.
Egy olaj utólagos adalékolását személy szerint nem támogatom. Természetesen mindenre van példa és ellenpélda is, biztosan van olyan eset, amikor beletéve utólag a megfelelő minőségű adalékot az jó hatással van a rendszerre, vagy legalább egy drága és nem ártalmas placebo.
Általánosságban elmondható, hogy teljesen felesleges utólag tenni az autóba. Meg kell venni a gyárilag MoS2 adalékú olajat, ha ezt szeretné.
Létezik hasonlóan jó de nem molibdénes technológiájú olaj is. Amikor már ilyen kategóriájú olajról beszélünk, akkor nehéz mellényúlni, mindegyik jó olaj.
Azt tanácsolom tehát, hogy vegye meg a létező legjobb olajat, ne pedig "utólag gyártsa le" magának. (vonatkozik ez minden adalékra, legyen az molibdén, fogyasztást csökkentő, teljesítménynövelő stb.)
üdv,
Olajdoki
Motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket várjuk a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?