Most megmondhatod, hol mérjenek a rendőrök!

24 órás sebességmérés érkezik, mutatjuk mikor! Helyszínt Te is javasolhatsz!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Március utolsó teljes hetében idén is megtartja a 24 órás sebességmérési maratont a rendőrség, minden traffipaxukat be fogják vetni.

Ahogyan azt már évek óta megszokhattuk, a hazai rendőrség is csatlakozik az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez, mely szerint 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – tartanak. Nyilván nem itt lesznek a legnagyobb fogások, ugyanis a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét. Magyarán legalább egy napig betartja a maximális sebességet az autósok zöme.
Hirdetés
Mint az a police.hu oldalon olvasható, a Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2022. március 24-én 6 órától 2022. március 25-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre. A javaslatokat az illetékes rendőr-főkapitányságok 2022. március 8-án 14 órától március 14-én 12 óráig az erre a célra létrehozott (a police.hu oldalon látható) e-mail címekre várják.
Hirdetés
Nyilván nem fognak tudni minden felvetett helyre kiállni, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2022. március 21-ig jelölik ki a pontos mérési helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja majd az ígéretük szerint. Úgy tűnik tehát, tényleg nagyon hanyagnak kell majd lenni ahhoz, hogy valaki belefusson az előre bejelentett időpontban tartott mérésekbe.
Hirdetés
Az ellenőrzés elsődleges célja persze nem a bírságok kiosztása, hanem a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek majd. A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik leggyakoribb tényezője a halálos baleseteknek. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.
Forrás: police.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?