Motorozás csak szülői engedéllyel

Jogosítvány nélkül nincs átíratás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minden rendben lezajlott egy motorkerékpár eladásánál, az okmányirodán azonban komoly probléma merült fel: a 16. életévét még be nem töltött vevő nem tudta nevére venni új szerzeményét.

Kriszti egy adásvételi szerződéssel kapcsolatban írt nekünk:
„Új motor vásárlása miatt eladtam szeretett Honda CBF 125 motorkerékpáromat. Egy fiatal, a 16. életévét augusztusban betöltő fiú vásárolta meg, akinek folyamatban van az A1 kategóriás jogosítványának a megszerzése. Megírtuk az adásvételi szerződést, amit aztán annak rendje és módja szerint leadtam az okmányirodában. Néhány nap múlva a vevő jelentkezett, hogy baj van, nem tudja átíratni a motort, úgy tájékoztatták, hogy majd csak 18. betöltött életév után vásárolhat magának motorkerékpárt, és így a megkötött szerződésünk voltaképpen érvénytelen. Nagyon zavar a dolog, mert örültem, hogy jó kezekbe kerül a korábbi kétkerekű társam. Mit lehet tenni?”
A kérdéssel kapcsolatban mi is az okmányirodához fordultunk, és igazából számunkra is érthetetlen a vevőnél tapasztalt jelenség. Kezdjük a legfontosabbal: az adásvételi szerződés nem érvénytelen. A fiú megvásárolhatta a motort, azonban amíg nincs meg a jogosítványa, addig nem lehet az üzembentartója, így valóban nem kezdhető el az átírási folyamat. A megoldás a szülői segítség, mind az édesanyának, mind az édesapának írásban kell nyilatkoznia, hogy hozzájárulnak gyermekük tevékenységéhez - azaz jelen esetben nem csak a motorozáshoz, hanem a motorkerékpár birtoklásához is, és egyiküknek (a példa kedvéért mondjuk az apának) vállalnia kell az üzembentartó szerepét. Ezekkel a nyilatkozatokkal az okmányiroda már nem fog akadályt gördíteni az átírás elé, így mindenki megnyugodhat, mert korrekt adásvétel zajlott le.
Hogyan tanulhat vezetni egy még nem egész 16 éves fiatal?
Az A1 kategóriás jogosítvány a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmat, és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó erőforrással szerelt motorkerékpárok vezetésére jogosít fel. Ilyen jogosítványt minden 16. életévét betöltött személy szerezhet, előfeltétel nélkül. Az elméleti képzés a 16. életév betöltése előtt 6 hónappal már elkezdhető, de a gyakorlati képzéshez és a vizsgához kötelező feltétel a betöltött 16. év. Az A1 jogosítvány megszerzéséhez szükséges még orvosi alkalmassági vizsgálat, valamint elsősegély nyújtási vizsga - utóbbi megszerzésében a motorosiskolák szinte kivétel nélkül segítenek.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 13:33
  Permalink

  Hát Zsoci , sajnos Te is H-országban élsz..itt nincs logika csak pénzbehajtás.
  Szóval először a jogsi nélküli megveszi más nevére /eredetvizsga, illetékek, forgalmi, törzskönyv,…/ majd ha meglessz a jogsi még egyszer adományozol az államkaszába hogy tudjonak a benfentessebek többet lopni!!! és ekkor átírhatod nevedre!!!

 • 2017.10.31. at 13:33
  Permalink

  Nekem volt jogsim, 17 évesen nagy boldogan szaladtam az okmányirodába, hogy a nevemre vegyem az újdonsült első autómat és közölték, hogy nem írják a nevemre mert nem vagyok 18 éves… először én is csodálkoztam, átmentem egy közeli kisvárosba ahol nem okozott problémát. Nem értem még mai napig, de már nem is érdekel. 😀 Valahol így valahol úgy vagy senki sem ért hozzá. (Még hozzátenném hogy Angliában kb. 2font az átírás. Itthon meg még én szaladgáljak hogy kifizethessek egy valag pénzt. 😀 ) Magyarország én így szeretlek!! 😀

 • 2017.10.31. at 13:33
  Permalink

  Ez mióta van így ?
  Miért ne lehetne nekem például autó, úgy hogy nincs rá jogsim, sofőrt tartok ?

  De nekem is lehet a nevemen mondjuk autobuxz, mert vállaozok vele és sofört alkamazok rá nem ? ez valami sületlenség ! Nem az a gond, hogy nem múlt el még 18 ? Én úgy értettem, de akkor semmi köze a jogsihoz.

Vélemény, hozzászólás?