Műanyagoktól függetlenedik a Toyota, legalábbis a gyártásban

Ha az autókból még nem is, de a gyártásból már száműzi a műanyagokat a Toyota

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyota eltökélt célja, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, ennek egyik lépése, hogy száműzi az egyszer használatos műanyagokat az autógyártás folyamatából, elsőként indiai üzemében.

A Toyota pontosan négy évvel ezelőtt, 2015 októberében hirdette meg Környezetvédelmi Kihívás 2050 elnevezésű programját. Ennek keretében – egyéb célkitűzések mellett – teljesen szénsemlegessé kívánják tenni a vállalat autógyártó tevékenységeit, valamint minimálisra szeretnék visszaszorítani a gyártás során felhasznált víz mennyiségét. A kihívásban az újrahasznosításnak is kiemelt szerep jut – ugyanakkor az újrahasznosításnál mindig egyszerűbb, takarékosabb és hatékonyabb, ha egy szennyező anyagot eleve fel sem használunk, hanem teljesen kizárjuk a gyártási folyamatból. Ezért döntött úgy a Toyota Kirloskar Motor (TKM), a cég 1999-ben alapított indiai leányvállalata, amely 6500 embernek ad munkát, éves gyártókapacitása pedig eléri a 310 ezer darabot, hogy a termelés minden fázisából száműzi a műanyagokat. A TKM 2018 júniusában indította útjára a programot, és a dolgozók aktív bevonásának köszönhetően mindössze egyetlen év alatt 45 százalékkal tudták csökkenteni a vállalat műanyag lábnyomát. Emellett az alkatrészüzletágban is folyamatban van a műanyag csomagolóanyagok kiváltása, a papír és vászon alapú, alternatív csomagolások bevezetése, 2020 januárjától pedig a beszállítók körében is útnak indítják a műanyag-mentesítési programot. „A Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 programjával összhangban korlátozzuk az egyszer használatos műanyagok alkalmazását, proaktív módon vezettük be ezeket a kezdeményezéseket” – nyilatkozta Josimura Maszazaku, a TKM ügyvezető igazgatója. Nem véletlenül esett a műanyagra a TKM választása. A Világbank adatai szerint aggasztó mértékben nő az emberi társadalom hulladéktermelése: jelenleg évente 2,01 milliárd tonna szemetet állítunk elő évente, 2050-re azonban ez az érték eléri a 3,4 milliárd tonnát. Ráadásul ennek csaknem egynegyede (23%) ebben a térségben, a kelet-ázsiai és csendes-óceáni régióban keletkezik majd, miközben Dél-Ázsia megkétszerezi a maga hulladéktermelését.
Hirdetés
A tervek szerint az öt év alatt globális szintre kiterjesztett akcióterv keretében máris sikeresen csökkentette hulladékkibocsátását az indiai gyár: a gyártási folyamat során keletkező hulladéknak jelenleg nem kevesebb mint 96 százalékát hasznosítják újra. A gyárban évente keletkező, mintegy hatmillió tonna bio-iszap kétharmadát például egyszerű trágyagiliszták segítségével alakítják át szabadon felhasználható trágyává: ennek köszönhetően évente 18 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásával terheli a környezetet az üzem működése.
Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?