Működőképes a VW töltőrobotja

Droidokkal töltetné az autókat a Volkswagen, már van is működő prototípusuk

Már egy évvel ezelőtt is arról lehetett hallani, hogy a VW önjáró robotokkal oldaná meg a villanyautók töltését, most el is készültek a prototípusok.

Sci-fibe illő megoldással tenné élhetőbbé és kényelmesebbé a villanyautózók jövőjét a Volkswagen. Már tavaly mutattak animációt arról, hogyan is nézne ki elméletben az emberi beavatkozás nélküli töltés, most viszont valódi, elkészült robotokkal is leforgatták az első kisfilmet, ami, ha igaz, alapjaiban változtathatja meg a töltési szokásokat és lehetőségeket. Eltűnne a kellemetlen töltőpont-vadászat és a kábelekkel való bíbelődés, helyette droidok intéznék a töltést. Az elmélet nagyon egyszerű. A parkolóházban tetszés szerinti parkolóhelyet választ a villanyautós is, majd vagy az autó Cat-to-X rendszerén, vagy applikáción keresztül megrendeli a töltést. A parkolóban kiépített állomáson ezt a kérést fogadja egy robot, ami egy teljesen feltöltött külső energiaforrást vontat az autóhoz. A Car-to-X rendszer segítségével kommunikálni tud az autóval, így ki tudja nyitni a töltőnyílást és rá is tudja csatlakoztatni a külső áramforrást. Amikor az lemerül, a droid értemegy és visszavontatja a bázisra, ahol feldugja tölteni. Ez számos okból lehet nagyon kényelmes, de akár kritikus is használni. Mi történik, ha egy autó nekimegy a droidnak, mi történik, ha a droid megy neki egy autónak, ha nem találja el elsőre a töltőnyílást és kárt teszt az autóban? Erre persze mind van lehetséges megoldás, de a részletekre és az első ilyen működő rendszerre még várnunk kell, pláne a személyes tapasztalatokra.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?