Mustang a légierőnek

Egyedi kiadással ünnepli a Ford a hatvanéves viharmadarakat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyedi, U.S. Air Force Thunderbirds Edition 2014 elnevezésű különleges Mustang GT modellel ünnepli a Ford a hatvanéves vadászrepülőket.


Az augusztus elsejei ünnepségen és légi parádén mutatják be és árverezik el azt az egyedi Mustangot, amelyet az idén hatvanéves Thunderbirds amerikai műrepülő csapat tiszteletére építettek. A Las Vegas-i székhelyű sugárhajtású gépekkel alakzatban repülő pilóták a világ leghíresebb légi akrobatái. 1953 óta több mint 300 millió ember előtt mutatták be tehetségüket, az amerikai légierő kötelékébe tartozva évente 80-90 alkalommal lépnek fel közönség előtt. A nyolc F-16-os Falcon vadászgéppel repülő csapat 2013-as költségvetését befagyasztották, így idén nem repültek egyetlen bemutatón sem eddig.
A Ford Mustang GT-t a Falconok kék-piros-fehér fényezésébe öltöztették, a kocsi sorozatszáma VIN0001, üvegtetős és látványos, kézzel készített aerodinamikai csomagot kapott. Hatalmas, 22 hüvelykes felnijeit a Forgiato szállította. Az utastér a légierő szimbólumait hordozza, a Recaro sportüléseken is találunk a Thunderbirds-re utalást.
Hirdetés

A gyártó a kocsi részletes műszaki adatait nem közölte, de az ötliteres V8-as kompresszoros motor minden bizonnyal néhány G-s terhelést ad sofőrjének. A fékezésről Brembo féktárcsák és nyergek gondoskodnak.
Nem ez az első együttműködése a Mustangnak a légierővel (a legendás Carroll Shelby maga is oktatópilóta volt a hadseregben) 2008-ban az F-22-es vadászgép mintájára átalakított Ford Mustang AV8R félmillió dollárért kelt el egy aukción. A bevételt akkor fiatal pilóták képzésére fordították. A mostani bevételt is ők kapják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?