Műszerfalat beborító 3D-s navigáció

AIDA, a jövő navija

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig is sokat fejlődtek az autós GPS navigációk, ám az Audi és az MIT közös fejlesztése most valódi forradalmat, olyan lehetőséget ígér, amely megváltoztathatja az eddig megszokott sémát.

Ha jó belegondolunk, az elmúlt időszak jelentős navigáció-fejlődése semmiség volt ahhoz képest, ami most várható. Napjainkban gyakorlatilag két megoldás közismert, az egyszerűbb az utólagosan megvásárolható, tappanccsal a szélvédőre tapasztható készülék, valamint az igényesebb (és számottevően drágább) gyári navigáció, amelynek térképe az autó műszerfali kijelzőjén jelenhet meg. A szoftverek vonatkozásában leginkább a 3D ábrázolás említhető, és újabban az Audi kínálja legújabb modelljeit a Google Maps-féle rendszerrel. A közeljövőben viszont komoly előrelépés várható, ha az alábbi kutatás eredményre vezet. Az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology (MIT) az Audi közreműködésével végzi AIDA (Affective Intelligent Driving Agent) név alatt futó projektjének kísérleteit, újfajta alkalmazásuk által a navigáció térképének megjelenítése apró képernyő helyett az autó teljes műszerfalát veszi igénybe, és természetesen a mai készülékektől már megszokott 3D ábrázolást alkalmaz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?