Mutatjuk, meddig érvényesek a veszélyhelyzetben lejáró műszakik

Vége lesz egyszer annak is, hogy lejárt műszaki vizsgával közlekedhetünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Változik az, hogy a lejáró okmányok, műszaki vizsgák a veszélyhelyzet végét követő 60 napig érvényesek, most már - idővel - mindenképp kell majd vizsgára menni.

Miként arról beszámoltunk, a veszélyhelyzetben lejáró hivatalos okmányok, így a műszaki vizsgák miatt sem kell aggódni. Egészen eddig úgy volt, hogy a veszélyhelyet megszűnését követő 60 napig érvényesek. Novemberben ez év végéig, majd még decemberben 2022. június 1-ig hosszabbították meg hazánkban a 2020. november 4-e óta érvényben lévő veszélyhelyzetet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy közel 2 évet is megúszhatott számos autó műszaki vizsga nélkül, ám nyilván a törvényalkotók számára is egyértelmű lett: a 15 éves hazai járműparknál, melynek egy jelentős része a legalapvetőbb műszaki feltételeknek sem megfelelő módon, kiégett izzókkal rója az utakat, ez így nem maradhat.
Hirdetés
Ezért aztán a Magyar Közlönyben újabb rendelet jelent meg, mely szerint a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is 2022. június 30. napjáig érvényes. A lejárt műszaki vizsgás autókkal tehát június végéig mindenképp fel kell keresni egy vizsgaállomást, megjegyzem a kollégákkal mi mind voltunk annyira vaskalaposak, hogy a lejárat környékén szokás szerint is megcsináltattuk a vizsgát, hiszen bár a kötelező biztosítás kapcsán is érvényesnek tekintik az elvileg lejárt, de a veszélyhelyzet ideje alatt érvényes műszaki vizsgát, jobb a békesség. Sosem árt, ha az autót átnézik, s hivatalosan is azt mondják rá: a közlekedésre alkalmas, még akkor sem, ha nem az autópark leggyengébb láncszemeivel rójuk az utakat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?