Mutatjuk, miért vetették el a megyei rendszámokat hazánkban

Így néznek majd ki a jövőre érkező új rendszámok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig csak számítógépes grafikákon láthattuk az új rendszámokat, most viszont már a próbanyomatok fotóit is közzétette az Innovációs és Technológiai Minisztérium, azt is elárulták, miért vetették el a területi rendszámokat.

Ahogyan arról beszámoltunk (lásd itt), június elején jelent meg a Magyar Közlönyben az új, immár 7 karakteres rendszámok híre és pontos specifikációja. Azóta azt is láthattuk már, miként néz majd ki az új, immár 7 karakteres, alaphelyzetben kétszer két betűt és három számot tartalmazó rendszám egy autón, milyen speciális plakettek lesznek - erről itt olvashatsz. Most pedig közzétette Facebook oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium az első nyomatok fotóit. Azt is elárulták, miért vetették el a 2010-es évek elején felvetődött megyei rendszámokat.
Hirdetés
"A területi rendszám esetén gyakran kellene új rendszámot kérni, ami rengeteg felesleges adminisztrációs teherrel és többletköltséggel járna. Módosítani kellene az összes, rendszámhoz kötött szerződést, a többi között a casco biztosításét, a hitel- vagy jelzálogszerződést, az autópálya-matricáét, parkolásét is." Miként arról korábban is beszámoltunk, továbbra is lesz lehetőség egyedi rendszámok kiváltására, immár akár 6 betűkarakter is szerepelhet majd a rendszámokban, így újabb személynevek jelenhetnek meg az autók hivatalos azonosítóján. Jövő év második felétől, ugyanis a 7 karakteres rendszámokat - felmenő rendszerben, csak az újonnan kiadottak esetén - 2022. július 1-től vezetik be.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.06.11. at 12:09
   Permalink

   Azok szövetségi államok, így sokkal egyszerűbb kiszervezni, sőt nem is tehetik felhatalmazás nélkül szövetségi szinten.

   Szerintem jól döntöttek, semmi értelme nem lett volna összekavarni regionális rendszámokkal.
   A 4 betű meg elég bőséges kombinációt ad, így jövőálló megoldás.

  • 2021.06.16. at 08:59
   Permalink

   Nem is írta senki, hogy ne tudnák itt is megoldani.
   Viszont sok értelme nem lenne túlbonyolítani a rendszert. Egyre több ország áll át a területi alapú rendszerről a mienkhez hasonlóra. Igen, a “rothadó nyugaton” is.

 • 2021.06.11. at 23:20
  Permalink

  Jó lesz ez így. A területi rendszám járásonként vagy megyénként valóban sokkal több adminisztrációt eredményezett volna, semmi értelme nem lenne.

Vélemény, hozzászólás?