Mutatjuk, milyen villanyautó fog készülni hazánkban – jövőre

Jövőre már villanyautó is fog készülni hazánkban: a Mercedes-Benz EQB

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hatalmas villanyautó offenzívára készül a Mercedes-Benz, az EQA, EQB, EQE, EQS modellsorból nekünk alighanem az EQB lesz a leginkább fontos, az ugyanis hazánkban, Kecskeméten fog készülni (Kína mellett).

Sok másik autógyártóhoz hasonlóan a Mercedes-Benz is teljesen elkötelezett annak kapcsán, hogy CO2 semlegessé váljon, náluk 2039-et tűzték ki ehhez céldátumként. 2022-re már 8 tisztán elektromos modellt ígérnek, azaz jövőre összesen hatot fognak bemutatni a jelenleg kapható EQC és EQV kiegészítéseként. Azt mondják, gyáraik már most készen állnak arra, hogy elektromos modelleket is készítsenek, így teljesen új üzemek létesítése helyett a meglévők fogják majd ontani az új modelleket.

A hazai Mercedes-gyárnak, azaz Kecskemétnek is jut jövőre új, tisztán elektromos modell.

Jövőre nem csak a már elképzelt EQA érkezik, aminek kiváló alapot adhat majd a GLA, hanem az EQB is, utóbbi ráadásul hazánkban, az említett kecskeméti üzemben fog készülni, míg az EQA a rastatti, a szintén érkező EQS, azaz az S-osztály elektromos kiadása pedig sindelfingeni gyártású lesz. Elektromos verzióval az E-osztály palettája is kiegészül, az EQE szintén németországi (az EQC-hez hasonlóan brémai) gyártású lesz, de ha ez nem lenne elég, az EQE és az EQS SUV verziót is kap majd, azok viszont legfőbb piacukon, azaz az Egyesült Államokban (Tuscalossa) készülnek majd. Az EQA, az EQB és az EQE kínai gyártást is kap majd az ottani piac kielégítésére, de talán még érdekesebb, hogy

a Mercedes-Benz az akkumulátorok összeszerelését is saját hálózatában végzi majd, nyilván azért, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva külső tényezőknek.

Az újdonságok közül elsőként logikusan az először hallott EQA debütál, már januárban. Különleges cím persze az EQB számára is jut, főként a mi szemszögünkből: ez lesz az első magyar gyártású villanyautó, már a jövő év első felében érkezve. Szintén még a jövő év első felében jön az EQS, ami Sindelfingenben a Factory 56 névre keresztelt üzemben, a többi Mercedes-Benz és Mercedes-Maybach S-osztállyal közös soron készül majd. Az új üzem a gyári számítások szerint 25%-kal hatékonyabb, mint a korábbi.
Hirdetés
Már az év második felében jön majd EQE, annak és az EQS-nek SUV változata pedig természetesen már 2022-es modellévvel érkezik majd, s jó eséllyel gyártásuk is csak akkor kezdődik, de az autókat már jó eséllyel jövő év végén megismerhetjük, hogy a Mercedes-Benz valóban 8 villanyautót kínáló márkaként kezdhesse majd a 2022-es évet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?