Mutatjuk, mit tehetsz, ha túl magas KGFB díjat kaptál!

Fizetett hirdetés

KGFB-váltás: a díjemelkedés lefaragható, hozzá még ajándék is kapható

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint 1 millió autótulajdonos esetén év végén változnak a kötelező biztosítási díjak, érdemes ellenőrizni, mit ad az új tarifa, van-e olcsóbb a piacon. Egy új szerződéssel duplán is nyerhetünk.

Bár már több mint 10 éve, 2010. január 1-je óta nem az év vége a KGFB szerződések évfordulója, ez csak az említett dátum után vásárolt autók esetén igaz. Miként azonban a hazai autópark átlagos életkora 14 év feletti, bőséggel vannak még autótulajdonosok, akik több mint 10 évvel ezelőtt vásárolták autójukat. Döbbenetesen sokan, a MABISZ adatai szerint az 5,5 millió KGFB szerződésnek ötödét, 1,1 millió szerződést tesz ki a több mint 10 éve vásárolt autóké. Ezért aztán továbbra is

az év vége számít a legjelentősebb KGFB-biztosítási évfordulónak.

Bár egy ideje már év közben is módosíthatnak tarifát a biztosítók, a legtöbben és a legjelentősebb mértékben az év végén teszik azt. Mi történik ilyenkor? Az autótulajdonosok novemberben (legkésőbb november 11-ig) kell megkapják aktuális biztosítójuktól a jövő évre vonatkozó, indexált biztosítási díjat. Aki ilyenkor nem tesz semmit, az automatikusan elfogadja az új összeget, s a következő egy évben azt kell fizetnie (hacsak nem adja el autóját). Érdemes azonban résen lenni, s minden esetben ellenőrizni, hogy nincs-e másik biztosító, amely éppen kedvezőbb díjat adna. Bevett szokás, hogy a társaságok aktuális érdekeik szerint próbálnak ügyfeleket szerezni, vagy éppen leépítik a KGFB-s ügyfélállományukat. Volt év, amikor az egyik biztosító több mint tízszeres szorzóval emelte meg KFB díjait, így minden esetben érdemes körülnézni a piacon, hiszen az aktuális szerződés évfordulóval való felmondására a 2010 előtti szerződéseknél december 1-jéig van mód, majd az új szerződést legkésőbb december 31-éig kell megkötni.
Hirdetés

Jó hír, hogy a biztosítóváltás - hála az internetes alkuszoknak/biztosításközvetítőknek - nem túl bonyolult folyamat, tényleg csupán annyi a dolgunk, hogy megadjuk pontosan a saját adatainkat, valamint autónk adatait, s már kapjuk is az ajánlatokat.

Ha váltani kívánunk, a szerződéskötés és a régi felmondása is könnyedén megy (egy meghatalmazás után) az interneten keresztül.

Fontos tudni, hogy az árakat a biztosítók szabják, de az sem mindegy, hogy a szerződés menete mennyire egyszerű, valamint az alkuszok/közvetítők is bedobhatnak extrákat annak érdekében, hogy őket válasszuk. Az Insura például egyrészt 100%-os díjgaranciát kínál, azaz ha a szerződés díja (az adatok pontos megadása mellett) számunkra kedvezőtlenül tér el az ajánlatban szereplőtől, a különbözetet átvállalják. De ez még nem minden, szerződéskötéskor különféle kedvezmények közül is választhatunk (20 ezer forinttal kedvezőbben kaphatunk drivingcamp vezetéstechnikai tréninget, vagy 15%-os kedvezménnyel vásárolhatunk autóalkatrészeket, autóápolási termékeket). Érdemes ezeket a kuponokat is figyelembe venni a biztosítások árainak összehasonlításakor.
Hirdetés
A KGFB-váltás ahhoz is jó apropó, hogy különféle kiegészítő (pl. lopás casco, minicasco, szélvédőkár) biztosításokat és extra szolgáltatásokat (pl. assistance) választhassunk, illetve vásárolhassunk, akár kedvezménnyel. Fontos, hogy az árak összevetésénél "almát almához" hasonlítsunk, de egy néhány perces kalkulációval akár tízezreket spórolhatunk, vagy több, jobb szolgáltatást kaphatunk pénzünkért, így érdemes felkeresni az Insura oldalát!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?