Múzeumba került az utolsó terroristabusz

Az utolsó Volkswagen Transporter T2 a márka múzeumának új darabja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A második generációs Volkwagen Transportert eredetileg 1979-ig, de Brazíliában egészen tavalyig gyártották. A VW hannoveri teherautó-múzeumába került a legutolsó példány.


A második szériás Volkswagen Transportert, a T2-est 1967-ben kezdték gyártani és a kockaforma, de még farmotoros T3-as 1979-es érkezéséig készült Németországban. Ezzel a karrierje távolról sem ért véget: Európában, akár elődje, ez is kultikus veteránautó lett, de Dél-Amerikában ma is a mindennapok része. A legtovább Brazília tartott ki, onnan is csak a környezetvédelmi és biztonsági előírások szorították ki tavaly év végén.
Hirdetés


Bár az autó a gyári 1972-es után még számos revíziót kapott, kedves funkcionalitása mellett is már rémesen elavultnak számít. Mit sem számít ez a rajongók szemében, akiknek nem volt elég a 600 darabos búcsúszéria, ezért emelték a példányszámot 1200-ra. Nekik a közel 8 milliós vételár sem okozott gondot, amennyiért már egész szép eredeti állapotban megmaradt, régi T2-est is lehetne kapni.

Az utolsó példány farába 1,4-es benzines-alkoholos motort építettek, 78, illetve alkoholizálva 80 lóerővel és egy hozzá passzoló négygangos kézi váltóval. 56 anos - Kombi Last Edition, áll a kisbusz oldalán. Hogy miért 56 év, ha csak 46 éve gyártják a T2-est? Azért, mert a brazil VW üzem 1957-ben kezdett buszokat csinálni, még a T1-es szériából, így 56 év után búcsúztatták tavaly decemberben az utolsó fémlökhárítóst. A T2 legnagyobb újítása az oldalsó tolóajtó volt, amit a kor terroristái is nagyon praktikusnak találtak például egy kis golyószórózáshoz, vagy a kézigránát kidobásához. Jámborabb vásárlói közül családosok és iparosok ezrei szerették, az elvakult rajongók meg egyenesen az egekig magasztalták a típust.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?