Nagyobb bírságok, elzárás az új szabálysértési törvényben

Szigorodik a szabálysértési törvény

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ünneprontás a szabálysértési bírságok szigorodásáról írni december 24-én, ám mivel annak törvényjavaslatát december 23-én szavazták meg, kénytelenek vagyunk.

Mindenkitől elnézést kérünk, hiszen tudjuk, hogy nem szép dolog december 24-én a szabálysértési bírságok szigorodásáról írni, ám mivel erről december 23-án szavazott és döntött egyértelmű többséggel a parlament, kénytelenek vagyunk.
A döntés alapján újabb szigorítással számolhatnak jövő évtől az autósok. A szabálysértési bírság belépő szintje a mostani 3-ról 5 ezer forintra nő, maximuma pedig még jelentősebb mértékben, 150-ről 300 ezer forintra, azaz a duplájára emelkedik. A szankcionáló-rendszer azonban nem csupán a bírságok összegi változásával újul meg.
Az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság a törvény értelmében a jegyző helyett a kormányhivatal lesz, és átalakul a szabálysértés miatt kiszabott büntetésének végre-, illetve behajtásának rendszere is: az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással lesz sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz.
Hirdetés

Az új rendszer egyértelműen a helyszínen kiszabandó bírság felé tereli a szabálysértőket, azok ugyanis egyrészt 5-50 ezer forint közötti mértékükkel továbbra is szerényebbek lesznek az utólag kiszabhatóknál, másrészt utóbbiakkal sem lesz több menekülési, fellebbezési lehetőségük a szabályszegőknek, ugyanis a törvény szerint egyértelmű tettenérések esetén az elkövető meghallgatása nélkül is lesz lehetőség határozathozatalra.
További változást jelent, hogy bevezetik a szabálysértési visszaesés fogalmát is: ennek értelmében az eredetileg elzárással nem büntethető és nem helyszíni bírsággal sújtott szabálysértések esetén, a fél éven (6 hónapon) belüli harmadik szabályszegés szabálysértési elzárással is fenyegethető lesz. Az autósokra ráadásul további passzus is vonatkozik: a közlekedéssel kapcsolatos összes, azaz a helyszíni bírsággal sújtott, legapróbb szabálysértés esetén is érvényes, hogy amennyiben hat hónapon belül kétszer már történt felelősségre vonás, akkor a jogosítvány bevonása, azaz a járművezetéstől eltiltás is alkalmazható lesz.
A módosítás szerint a rendőrség az összes szabálysértés esetén szabhat majd ki helyszíni bírságot, amelynek mértéke a mostani 3-20 ezer forintról 5-50 ezer forintra nő, ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forint is kiszabható lesz a törvény életbe lépésétől, azaz 2012. április 15-től.
Mindezek azt jelentik, hogy a lámpa nélkül kerekező biciklist harmadik esetre már 70 ezer forintra is bírságolhatják majd, sőt elzárással is büntethetik, míg a rendszeresen szabálytalanul parkoló autós jogosítványát is elveszítheti majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  [i]A hivatalban az illetékes pedig nem hajlandó lassító bukkanókra engedélyt adni, mert szerinte a jogszabályok nem engedik.[/i]

  Érdekes mert nálunk a lakótelepen kinn a 30-as övezet tábla is, és 150 méteren van 3 fekvőrendőr is..Nagyon f@sza, csak tudnám akkor minek a tábla..Vagy a fekvőrendőr.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Azért a kormány a hibás,mert olyan szabályozást,törvényeket alkot amik alapján bármikor megbüntethet.Ráadásul szándékosan.A kormány tagjai (is)pedig,a mentességük mögé bújva, kibújnak ezek alól. Röviden.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Ez jó lámpa nélküli biciglizés 70.000, DE MIT FIZET AZ AKINEK LÁMPA HELYETT még biciglije sincsen?????Ugyanis Orbánka már mindent elvesz/-vett!!!!!!

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Gyerekek!

  Hülyeségek irkálása helyett, inkább nem gondolnátok át jobban a kérdést?
  Egyáltalán nem bánom, ha valami szigorúbb lesz és a notórius szabálytalankodókkal le lehetne számolni végre.
  Persze úgy nem lehet, hogy akik itt irkálnak szabálytalankodásuk után szintén igénybe veszik a jól megszokott ismeretségi vonalakat.
  Az egyszerűség kedvéért a korrupció bajnokaival lépnek érzékeny kapcsolatba…

  ui:
  Egy olyan utcában lakom, ahonnan a mezőgazdasági gépek és a 30-nál gyorsabban hajtók elvileg ki lennének tiltva.
  Természetesen mindennaposak a traktorok, meg az apucitól kocsit kapott HÜLYE gyerekek akik akár rendőri jelenlét mellett is képesek 80 felett száguldozni.
  És egy héten belül kétszer akarnak elgázolni 50-60-nal a zebrán.

  A kedves rendőrök pedig csak panaszkodnak, hogy ehhez kevesen vannak, meg különben is…
  A hivatalban az illetékes pedig nem hajlandó lassító bukkanókra engedélyt adni, mert szerinte a jogszabályok nem engedik.

  Akkor miért is a kormány a hibás?!?
  Nem inkább a közöttünk leledző gyatra hivatás tudattal rendelkező emberekkel van a baj?!?

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  A pillanatragasztóra már gondoltam, de olyan ócska megoldás.Még utoljára rápróbálok jövőre a szabálysértési bírságra, aztán ha az sem ér semmit jön az igazi bosszú.
  Hiszen ha bárki ezt megteheti lassan egy éve büntetlenül akkor szépen egy fordulóval öcsémtől elhozom a diszkózásra épített 2×280, és 2×110 wattos erősítőket, a hozzá való hangfalakat, aztán ha jön az összes szomszédom szépen leültetem őket elmondom a szitut, plusz azt is hogy csak akkor vagyok hajlandó abbahagyni ha a már egy éve ezt csináló szomszédom is abbahagyja.Majd jól nekiugranak egy hét után :)))

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Az Összeomlás című filmet láttad? Csak néhány olyan ember kell aki nincs mit veszítsen és nem önmaguk,vagy egymás ellen fordulnak. Tudom,nem könnyű elképzelni!

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Narancs terror, az van. Lesz itt még deportálás, padlás lesöprés, és ha megalakul az “nagytestvér” szervezet, akkor semmi titkunk sem lesz, mindenbe, akár a saját számítógépünkbe is betekinthetnek kérdés nélkül. A (N)[b]AVH[/b] már megalakult, a Kúria is működik, és jön a többi is: csendőrség, nyilvános botozás, munkatáborok. Jön vissza az inkvizíció, a sötét középkor. Mert vannak az uraságok, és leszünk mi, akiket jobbágynak, parasztnak és rabszolgának fognak tartani, és hülyének nézni. A legrosszabb az, hogy tudják, hogy senki sem mer ellenük semmit tenni, mert senki sem meri a családját, az életét kockáztatni. A rendőrség pedig nem tehet semmit ellenük, mert a politika és az elrettentés eszköze lett, nem a törvényé és a polgároké. És a politikai kommunikáció is jól működik, mert ha valami bűzlik a Parlament és a kormány körül, akkor gyorsan megjelenik valami cigány, zsidó vagy valami hasonló “nagy sztori” a médiában, amivel a lényegről el lehet terelni a figyelmet. Mert a rómaiak óta tudjuk, hogy “oszd meg és uralkodj” elv a mai napig jól beválik a társadalom megosztásában, és félrevezetésében, mert amíg mi egymás torkának esünk, addig ők nevetnek, és a saját “igazságukat” igazoljuk.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Igazad van teljesen! Tudom azért nincs hatalom a kezetekben (csak a birságolásra),mert hát a bűnöző kormányhivatalnokokat és a familiáját nem szabad elkapni,lecsukni!Ezért alakult a magyar gárda,hogy mivel sajnos tőletek nem szabad félni,ők rendet raktak volna.Csak hát odafent is féltek,hogy őket is eltakarítják.Nem bírságolási szigorral kellene rendet rakni!

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Ehhez van eszük! Mindenhonnan egyre több pénzt beszedni! De hol van,hova lesz a rengeteg pénz,mert fejlődést semmiben nem látunk! Ja és az autósokat lehet fejni a végtelenségig! Undorító ami itt folyik!!!

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Ha van autod akkor fizess mert az autosokat lehet pumpolni rendesen nem kell hozzá csak egy pár tiltó tábla meg egy pár kedves túl iskolázott közterület felügyelö

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Egyébként,ha már megint ezekre a vizekre tereljük a témát,akkor legyünk pontosak.Nézzünk szét a kormány tagjai között,hány volt komcsi van közöttük? Valamint hány zsidó? De nem ez a fontos.Szerintem.Hanem,hogy ettől függetlenül,nem hagynak élni.Mindenünket el akarják venni és 50-60 évig a nyakunkon akarnak élni.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Ezek szerint most katolikus fasiszták vannak hatalmon!?Meddig takarítanak majd?50-60 évig? Nem mindegy ki szívja a véredet?Gratula a hozzászóláshoz! 🙂

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Te mikor születtél bazdmeg??Két éve???
  Mikor a zsidókomcsi rokonaid voltak hatalmon 50 évig akkor nem hisztiztél?????
  50-60 évi ganét nem lehet ám eltakarítani 2-3-4-év alatt!

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Hurrá! Gyerekek, én rendőr volnék, de higgyétek el, ez már a ló túloldala. Nagyon túl van lőve a célon, ez nem vezet sehová. Magyar embert még az ág is húzza. Nagyon nagyon nem értek vele egyet. Ki fogja ezt tudni kifizetni? Lassan nem mernek majd kimenni az utcára sem az emberek, nehogy fűre lépjenek, és bírságolják őket. Ja, még meghallgatni sem kell, csak nyakába sózni a bírságot. A jogszabály alkotóknak azt javaslom, tartsák be az általuk hozott jogszabályt, ne a népet sanyargassák. Könnyű mentelmi jog mögé bújva ilyen törvényeket hozni, és tojni magasról a törvényekre, pénzzel degeszre dugott zsebekkel. Képzeljétek, kerülök egyet a városban, és rossz napom van, meg rossz helyre is parkolok véletlen, talán a bal hátsó lámpám is kiég, utána meg csak azért is a bal első, akkor le leszek csukva, meg pár százezer forinttal több is lesz a hitelem, mert csak abból lehet bírságot kifizetni. Kinek van itt 300.000 Ft, megtakarított pénze? Látott már valaki ilyet? Halandó emberek között nincs ilyen.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  A két előtted szóló reálisabban látja a valóságot. Te pedig több százezer km-el a hátad mögött vagy hazudsz, vagy nem mondassz igazat (szabadon választható).

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Combi
  a végrehajtás nem ér semmit és csak az idődet vesztegeted hogy velük viaskodsz hogy büntessék meg. aki ijan paraszt mint a szomszédod azt jól meg kell verni és akkor majd elgondolkodik

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  nekem azért jól jön a szabálysértési bírság megváltozása, és hogy kikerült a jegyzői hatáskörből.
  Nem igazán ide vág, de van egy szomszédom a panelben aki egyfolytában olyan napi 10-18 órában bömbölteti a zenét.Fél év alatt eljutottam odáig hogy megyek a jegyzőhöz, mert se a főbérlő, se a közös képviselő, se a rendőrség hiába szól nekik.A rendőrök már mérgesek rám hogy miért nem megyek a jegyzőhöz szabálysértési feljelentést tenni.Mert az nekem 5 ezerbe kerülne a bírág meg nevetséges lett volna.Na most majd sokadikra megkapják a 70 ezres visszaesőként a bírságot.Az talán visszatartja a köcsögöt…

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  orbánék állatok mert ugye van a rohadt sok lenyúlós naplopó. aztán van a millió nyugger meg a másik millió pólyás. ha minket akik dolgozunk még lesittelnek senki se fog dolgozni és vége az országnak lehúzhatjuk a rolót

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Bőrtönbe az összes magyarral!!!!! Hajrá. Én is ezekre szavaztam, de már ugy megbántam, mint a rühes kutya. Már rég megmondták, hogy ezt az országot és a magyart megszünteteik. Nem lesz ilyen nép.A megválasztott elvtársak gondoskodnak rólunk. Sosem volt tartozásom, bankkölcsön, hogy elkerüljem az államositást. Vettem a fiam nevére egy házat. Rögtön lett apeh tartozása a 23 éves gyereknek, 1 millió forint. Szerintetetek, mire megy ki az egész játék???.

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  visszasírom a régi szép időket mikor még semmilyen kurva kamera meg szarság meg gps meg fos trafipax nem volt. a felcsúti paraszt élhetetlenné változtatja az országot

 • 2017.10.31. at 06:18
  Permalink

  Ehh, miután kimocskolódtad magadat a szeretet ünnepének Szentestéjén, neked is Békés, Boldog Karácsonyt. 🙂

  Egyébként nem tudom, hogy sikerült, de mivel nem tartom magamat különleges képességűnek, nyilván nem én vagyok az egyetlen ebben az országban, aki több százezer kilométer levezetése alatt egyetlen alkalommal sem bírságoltak meg, vagy fotóztak le, ezért valahogy kevésbé érzem találva magamat az ilyen híreket olvasva.
  Ennek ellenére az elzárás belebegtetése eszelős agyszülemény, és kétszer sem mondom, hogy nem alkotmányellenes.

Vélemény, hozzászólás?