Nagyobb biztonságot kapunk, ha nem is használjuk a slusszkulcsot

Nem csak a Tesla tud vezeték nélkül frissülni, most a Polestar 2 kap hasznos új funkciókat

Otthon mernéd hagyni a slusszkulcsodat, ha telefonnal is nyithatnád és indíthatnád a kocsidat? A Polestar szerint nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is így.

Néhány éve még igazi varázslatnak tűnt, ahogy a Teslák a garázsunkban egyik napról a másikra hirtelen új funkciókkal bővültek. Pedig az ötlet nem túl bonyolult, mint ahogy okostelefonunk alkalmazásai is frissülnek internetkapcsolaton keresztül, ugyanúgy az autók szoftverei is tudnak. Ez persze vonatkozik belsőégésű motorral szerelt járművekre is, de mivel a Tesla lett először híres erről a funkcióról, ma már a villanyautók kötelező tartozékának számít az internetkapcsolat. Ennek megfelelően más márkák, például a Polestar is tudja már ezt, a 2-es modell tulajdonosai örülhetnek majd apróbb újdonságoknak.
Hirdetés
A legjelentősebb változás a digitális slusszkulcs bevezetése. Természetesen továbbra is lesz lehetőség a hagyományos kulcsot használni, de aki elég bátor, az egy az egyben otthon is hagyhatja, mert az okostelefon átveszi a kis eszköz szerepét. A telefon Polestar alkalmazása egy egyedi azonosítót generál, ami csak a mi telefonunkon van, és ami csak a mi autónkat nyitja - és fordítva is igaz, az autót is csak ez a digitális kulcs nyitja (a hagyományoson kívül). Biztonsági problémákra tehát nem kell számítani, legalábbis a Polestar szerint: végeztek teszteket mindkét típusú slusszkulccsal, és

állítólag a digitális nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is.

Az autóba Bluetooth szenzorok vannak építve, nem is kevés (18), melyek pontosan érzékelik, mennyire közel van a tulaj telefonja, és csak megfelelő távolságon belül engedélyezi az ajtók nyitását. Beszállást követően szintén szenzorok érzékelik, bent van-e a telefon a járműben, és csak ezután engedélyezik a villanymotor beindítását. Tehát nem is kell kivenni a zsebünkből okoseszközünket, elég, ha közel van a Polestar 2-höz. Hogy pontosan miért biztonságosabb ez, mint a hagyományos kulcs, azt nem tudjuk, de tény, hogy utóbbiaknál is felmerülhetnek biztonsági problémák, hiszen vannak olyan eszközök, amik leolvassák a kulcs frekvenciáját, és azt lemásolva ki tudják nyitni az autót - arról nem is beszélve, hogy slusszkulcsot talán még könnyebben hagyunk el, mint a telefonunkat, utóbbi ugyanis annyira hozzánk nőtt már, hogy annak hiányát rögtön észrevennénk. De nem csak a slusszkulcs kiváltására alkalmas az okostelefonos Polestar 2 alkalmazás, mostantól az előhűtést és -fűtést is lehet innen vezérelni. Ez utóbbi kevésbé forradalmi újítás, ám annál inkább hasznos, majdhogynem kötelező egy modern villanyautóban. Hazánkban még nem elérhető a Polestar 2, de mire itt is elindul az értékesítés, a fenti funkciók vélhetően már azonnal elérhetőek lesznek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?