Nagyot drágulnak majd az autópálya-matricák

Az inflációt követi az autópálya-matricák ára, ezért biztosan jelentős drágulás jön

Jövőre a jelenlegi, tehát az augusztusi inflációs adatok alapján számítják majd ki az útdíjak mértékét. Márpedig az infláció most az egekben.

Elsőre talán bonyolultnak hangzik a képlet, ahogy a kormány meghatározta az útdíjak mértékét, de figyelmesen olvasva azért érthető: az e-matricáknak és e-útdíjaknak az árát a tárgyév előtti augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért infláció alapján kell meghatározni és az árakat 10 forintra kerekítve megadni. Tavaly ennek alapján 4,9 százalékkal nőttek az árak, hiszen augusztusban ennyi volt az infláció. Az idei végleges számokat majd csak szeptemberben ismerhetjük meg, de a jegybank alelnöke, Virág Balázs szerint óriási drágulásra készülhetünk. Számításai szerint 16-17 százalék lehet majd az augusztusi év/év infláció, így ennyivel nőnek majd a 2023-as útdíjak is. A Napi.hu kiszámolta, hogy ez mit is jelent pontosan. A D1 éves matrica ára a jelenlegi 46 850 forinttól 54-55 ezer forint közé ugorhat. A 10 napos D1-es matrica 3820 forintról 4500 forintra drágulhat, míg a megyei matrica ára 5 450 forintról 6 400 forint közelébe emelkedhet.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?