Nálunk lesznek a legmagasabbak az üzemanyagárak?

Életbe lépett az uniós olajembargó, ami több kérdést is maga után von

Fokozatosan vezetik be az uniós olajembargót az orosz nyersolajra december 5-től. Magyarországra azonban még csővezetéken érkezhet nyersolaj, mert kivételt kaptunk földrajzi helyzetünk okán. Nagy kérdés, hogyan hat majd mindez az üzemanyagok ársapkájára.

Gázolajhiány és a kontinens legmagasabb üzemanyagárai várnak vajon Magyarországra a jövőben? Egyelőre mindenki csak találgat, miután érvénybe lépett az EU olajembargója Oroszországgal szemben. A korlátozásokat fokozatosan vezetik be, a nyersolajra hétfőtől (dec. 5.), a finomított kőolajtermékekre 2023. február 5-től. De csak azzal a kitétellel, hogy az orosz nyersolajból előállított termékeket a kivételezett országok csak a hazai piacaikon értékesíthetik. Céljuk, hogy Oroszország kereskedelmi nyeresége csökkenjen, ezáltal kevesebb pénz jusson a háború folytatására. Kivételt tettek azonban azokkal a tagállamokkal, amelyek földrajzi helyzetük miatt sajátos függőségben állnak az orosz energiahordozókkal. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a G7 országok is elfogadták a 60 dolláros ársapkát az orosz olajra, illetve az is, hogy a február 5-től érvényes kereskedelmi tiltás miatt Magyarország és Szlovákia között a MOL nem tudja optimális módon elosztani a legyártott üzemanyagot. A Privátbankárnak nyilatkozó Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint ez tovább növelheti az ársapka miatt hazánkban kialakult ellátási problémákat.
Hirdetés
Az elemző elmondta még azt is, hogy valószínűleg végül el kell búcsúzni az üzemanyagok ársapkájától, ám miután visszaáll a piaci verseny, a kevesebb megmaradt szereplő (rengeteg kút kivérzett az elmúlt egy évben), és az ebből adódó kisebb verseny miatt vaskosabban fognak árazni. Ezért a szakértő „nem lenne meglepve, ha nálunk lenne hamarosan az adók és járulékok nélküli legmagasabb üzemanyagár Európában, és így végül sokkal rosszabbul járnánk majd, mint árstop nélkül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?