Nálunk szebb belső, Japánban új orr

Kész az elektromos Toyota iQ

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ne legyünk igazságtalanok és irigyek, hazájában csak felár ellenében kapja meg az új első lökhárítót a Toyota iQ.

Minden bizonnyal arról van szó, hogy már megkezdődött az amerikai piacra szánt Scion iQ-k sorozatgyártása, és a Japánok nemes egyszerűséggel némi felár ellenében lehetővé tették a hazai vásárlóknak, hogy mindkét – európai és amerikai – orrot megkapják. Igaz utóbbiért némi felárat kell fizetniük. Könnyen felismerhető az új első lökhárító, hiszen az alsó légbeömlőt három részre osztották, és nagyobb a márkajelzés alatti nyílás is. Mifelénk azonban csak a módosított belső kialakításra szorítkozik a modellév-váltás, hiszen Európával kapcsolatban más dolgokon dolgoznak a fejlesztőmérnökök.
Két éven belül várható a teljesen elektromos meghajtású Toyota iQ megjelenése azokon a piacokon, ahol megfelelő elektromos-töltőállomás infrastruktúra áll rendelkezésre, Franciaország mellett Spanyolország és néhány skandináv állam lehet a cél piac. Az elektromos iQ esetén a hatótávolságon kívül semmilyen kompromisszumot nem kell majd kötni, hiszen a lítium-ion akkumulátorokat a padló alá, a lapos üzemanyag-tartály helyére építik majd, a hajtómotor meg átveszi a belső égésű helyét a rövid orrban. Igaz, hogy a lítium-ion akkumulátor még két év múlva is sokkal drágább lesz a nikkel-metál hidridnél, de a helyszűke miatt nincs más választás a Toyotának, ha elfogadható hatótávolságot akar kicsikarni a három méter hosszú négyszemélyes autójából.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?