Négy évbe telt, de összerakta a villany Celicát

52-szer szedte szét és rakta össze, ma már működik a Celica

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Különös ambíciókkal, véletlen szerencsével és elképesztő kitartással készült el ez a Celica, amit egy srác hozott össze otthon. Teljesen elektromos, és ma már hibátlanul működik.


Hazánkban is vannak hasonló "művészek", mint Adam Lansing, akik otthon építenek villanyautót, valamiből, ami éppen kéznél van. Adam egészen fiatalon lett most híres azáltal, hogy bemutatta teljesen házilag, bármiféle specifikus képzettség nélkül épített villanyautóját, amit elég stílusosan egy 1980-as Toyota Celicából épített. Nem egy hétvégi barkácsról van szó, a hepienddel végződő sztori négy évvel ezelőtt kezdődött. A történet szerint Adam gyerekként azt látta otthon állandóan, hogy bátyja folyton benzinpénzt kéreget édesanyjától, amit rendkívül megalázónak talált már akkor is. Elhatározta, hogy bármi is lesz, ő ezt nem fogja csinálni, és villanyautóval fog járni, mert azt nem kell tankolni.
Hirdetés

Adamnek nem volt új az elektromos hajtás ismerete, ám húga rollerének javításán túl nem volt túl sok tapasztalata, lelkesedése annál több. Tudták a környéken az ismerősök, mire készül, de kellett hozzá valami alap, azt a szomszédtól kapta meg. Az 1980-as Celica évek, vagy akár évtizedek óta hevert, motor nélkül, nagyon rossz állapotban, de kiindulási alapnak, ráadásul ingyen nem volt rossz megoldás. Adam két év alatt szedte össze a szükséges alkatrészeket és további két évbe telt a megépítés. Az autó működőképes lett, az iskolai évzáróra már azzal ment, de a villanymotor bedöglött. Adamnek ez nagyon fájt, mert akkorra már több mint 50-szer szedte szét az autót. Példaképe, John Wayland is hallott a történetről, ahhoz, hogy sikersztori lehessen, ő ajándékozott Adamnek egy szett lítium-vasfoszfát akkumulátort és egy rakás tapasztalatot, amivel Adam tökéletesíteni tudta a rendszert. A 30 kWh-ás akkumulátorral nagyjából 210 kilométert tud megtenni egy töltéssel, ami több mint elegendő egy srácnak iskolába járni. A Celica ma hibátlanul működik, és Adam büszke a szebb időket is élt japán sportkocsira. Sikerei dacára céget alapított és olyan hasonló házi barkácsolóknak fog segíteni, mint ő, akik villanyautót építenének.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?