Negyedmillió Mercedes Kecskemétről

Termelési jubileum a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A gyár megnyitása után 2,5 évvel elkészült a 250 000. kecskeméti Mercedes. Egy jobbkormányos Mercedes-Benz CLA AMG, japán vevő számára.


Évi 100 000 magyar Mercedes készül, durván ez következtethető abból, hogy a 2012 márciusa óta termelő kecskeméti Mercedes-Benz gyár, azaz a márka legfiatalabb üzeme máris elért 250 000. példányához. A jubileumi autó kellően különleges: polár ezüst CLA AMG, egy japán megrendelő számára. Thomas Geier gyárigazgató szerint a gyár összes - 3400 - munkatársa hozzájárult a jubileumhoz.
A termelés felfutása persze nem csupán a gyáron, a termékeken is múlott, bejött a Mercedes hamarosan, a CLA Shooting Brake érkezésével öttagúra bővülő kompakt sorozata. Elsőként a Kecskeméten 2012 márciusa, Rastattban 2011 szeptembere óta gyártott B-osztály érkezett, az új A-osztály 2012 júliusától készül Rastattban. A kizárólag Kecskeméten gyártott CLA, a második kecskeméti széria 2013 januárjától szerepel a gyártásban. Tavaly decemberben a GLA (rastatti) gyártásával bővült a csillagos kompaktok sora, idén év végén pedig Kecskemét kap újabb modellt, a jövőre piacra lépő CLA Shooting Brake által.
A kecskeméti és a rastatti gyár egyaránt rugalmas termelési hálózatban gyárt. A nagyfokú rugalmasságot az új kompakt járművek azonos felépítése teszi lehetővé, így mindkét gyárban minden modell tetszőleges sorrendben és darabszámban gyártható. A több helyszínen készített modellek révén az egyes gyárak fellélegezhetnek, illetve a kívánt darabszámot – az egyes modellek iránti mindenkori piaci igény függvényében – optimálisan el tudják osztani a hálózatban. Mindkét gyárban három műszakban dolgoznak (Rastattban 2012. október óta, Kecskeméten 2014 májusa óta).
Hirdetés
Az A-osztály gyártásához szükséges további kapacitásokat 2013 augusztusa óta a finn Valmet Automotive gyár biztosítja a Daimler számára, 2016-ig több mint 100 000 jármű készül majd azon a gyártósoron. Ezen felül 2015-ben a kínai piacra szánt GLA-k gyártásának felfuttatására Pekingben, a BBAC (Beijing Benz Automotive Corporation – vegyesvállalat a Daimler és a BAIC kínai partner között) gyárában kerül sor. A minden negyedik példányával amerikai vásárlókhoz kerülő, 2013. áprilisi piaci bevezetése óta már több mint 100 000 példányban kiszállított CLA azonban kizárólag magyar, kecskeméti termék marad.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?