Negyven éve porosodott az egy darabban készült Ferrari

Ezt az egyetlen utcai Daytonát nem eszi a rozsda, 40 évet pihent a pajtában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több évtizedes koszréteg fedte be a közel 40 pajtában töltött év alatt ezt a Ferrarit. Nem csupán egy Daytona, az egyetlen, ami ilyen karosszériával utcára kerülhetett, most vagyonokat ér.


Egy Ferrari már a '70-es évek elején is klasszikusnak számított, az akkori új modellekről már sokan sejtették, hogy később dollár milliókat érhet. El is rakták sokan, amik sorra kerülnek elő. Vajon most is van, aki berakja egy garázsba a zsír új LaFerrarit, hogy aztán 40 év múlva az unokáknak jó befektetés lehessen? Egész biztosan, de nézzük, mi került elő most egy japán kisváros egyik omladozó épületéből. A pajtalelet nem más, mint egy 1969-es Ferrari 365 GTB/4 Daytona, és az már az első fotókon feltűnik, hogy hiányzik róla valami, méghozzá a rozsda.
Hirdetés

Az az autó, amit 40 év után húznak elő egy nem zárt helységből, leginkább sehogy nem néz ki, nem hogy közel tökéletes. Ez a Daytona viszont alumínium karosszériát kapott 1969-ben, négy társával együtt. Az 5-ből viszont csak ez az egyetlen kaphatott rendszámot, a többi versenyautóként élte le az életét. Nem is akárki vehette meg, Enzo Ferrari közeli barátja, Luciano Conti fizette ki a vélhetően már akkor is óriási felárat viselő Daytonát. 1971-ben került második gazdájához, aki japánba szállította, ott még háromszor cserélt tulajt, az utolsó, Makoto Takai tette el az utókor számára, bár a karosszérián kívül minden mást megviselt, hogy nem volt elzárva a brutálisan ritka sportkocsi. Például a modellnél szintén nem jellemző plexi lámpaburákat, valamint a gumi alkatrészeket. A 12653-as alvázszámú, 32-es Scaglietti karosszériaszámú Daytona ráadásul elektromos ablakokat is kapott. Az RM Shoteby aukciósház árverezi majd el szeptemberben, és több mint félmilliárd forintos összeget várnak érte.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 15:17
  Permalink

  Mondjuk Ferrari esetén lehet hogy nem kimondottan alacsony szám, de ezerpárszáz legyártott autó azért nem sok. Ráadásul úgy, hogy a Ferrarik körében azért a felső harmadban van a típus (a spyderről most ne is beszéljünk, az olyan ritka mint a fehér holló – a Miami Vice-ban is csak egy replika volt…) tuti lesz aki kifizet érte egy-másfél millió eurót, hiszen egyedi és a képeket elnézve – bár a hajtás állapotáról nincs hír – nem nagy kihívás a restaurálása.
  Egy komoly Ferrari gyűjtő már csak azért megveszi hogy elmondhassa: nála van az egyetlen.

 • 2017.10.27. at 15:17
  Permalink

  Engem nagyon meglepne, ha ennyi pénzt adna valaki érte…

  Ez akkor is csak egy Daytona (vagyis 365 GTB/4 de a Ferrarik elnevezése ekkoriban annyira kaotikus volt, hogy ezzel lehetetlen beazonosítani, [url]http://autossagok.blog.hu/2017/08/06/a_ferrarik_elnevezesenek_ideologiaja[/url]).

  Ez egy viszonylag tömegesen eladott autó, ráadásul szinte minden drágább Ferrari különleges, vagy a tulajdonosai vagy valamilyen más érdekesség miatt, de még egy sima Dino 206-ost is lehet úgy prezentálni, hogy legendák tapadjanak hozzá: [url]https://www.classicdriver.com/en/article/cars/was-eric-claptons-dino-206-gt-real-life-layla[/url]

Vélemény, hozzászólás?